Bekijk het origineel

Moskou uit scherpe kritiek op Peking

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Moskou uit scherpe kritiek op Peking

3 minuten leestijd

MOSKOU — Het Kremlin heeft dinsdag een felle uitval tegen de Chinese Volksrepubliek gedaan en de buitenlandse politiek van Peking als steeds gevaarlijker veroordeeld. De Chinezen, aldus het Kremlin, zijn volledig afgevreken *aM het Marxisme-Leninisme.

T«gelijkertijd deed een hooggeplaatste woordvoerder in het Kremlin een dringende oproep tot de opbouw van een Aziatisch „collectief veiligheidssysteem", een voorstel dat volgens de Chinezen uitsluitend ten doel heeft de % oiksrepubHek te omsingelen.

D;ze jongste escalatie in de propaganda-oorlog van de Sovjet-Unie tegen Peking vormde de kern van een uitgebreid commentaar in de Pravda, dat was ondertekend met hst pseudoniem „[. Alexandrow", dat soms gebruikt wordt vtxiv poliiieke verklaringen uit de hoogste kringen van het politburo.

De extreem felle aanval op China stond in duidelijk contrast met „Alexandrow's" opvattingen over een wereld waarin kapitalistische en commimistische staten nu eimdelijk ernst maken met de ontspanningspolitiek.

Volgens Alexandrow wordt het Vietnamese probleem op het ogenlblik geregeld, vormt het Middenoosten een gecompliceerde maar oplosbare kwestie en wordt vreedzame coëxistentie een regel onder staten die vroeger door koude oorlog verdeeld' waren. Het buitenbeentje, aldus de Pravda, blijift China dat er op gespitst is de Sovjet Unie te benadelen en van zijn Oost-Europese bondgenoten te vervreemden. China zweert samen met kapitalistische staten, intrigeert in de Derde wereld en maakt overal gemene zaak met de vijanden van het socialistische kamp, zei de Pravda. De speerpunt van (China's) subversieve activiteiten is gericht op de Sovjet Unie en de andere socialistische landen, zei Alexandrow.

De commentator van het Kremlin beweerde dat de buitenlandse politiek van. Peking steeds gevaarlijker wordt, hetgeen er op sdhijnt te wijzen 'dat de Volksrepubliek het eerste punt van zorg in de Russische buitenlandse politiek is geworden.

Alexandrow verklaarde dat de Chinese leiding zich schuldig maakt door gespannen betrekkingen met de meerderheid der socialistische staten te handhaven.

Alsof dit nog niet genoeg blük was voor het lelt dat de Volksrepubliek het socialistische kamp zonder hoop op redding heeft verlaten, zei Alexandrow verder dat Peking geheel en al heeft afgezien van de klassebewuste principes in buitenlandse aangelegenheden en dat het volledig is afgeweken van het Marxisme-Lenisme.

Pravda gaf toe dat de onderhandelingen over de spanningen aan de Russisch-Chinese grens in een hopeloze impasse zijn geraakt. Constructieve voorstellen van Russische zijde zijn verworpen of veronachtzaamd door de Chinezen, zo schreef Alexandrow.

Spanningen

Het artikel van Alexandrow verscheen onder de titel „In het belang van richten in de Russische hoofdstad dat de betrekkingen tussen de beide communistische supermogendheden steeds slechter worden. De toegenomen spanning blijkt uit geruchten over uitbreiding van de strijdkrachten aan de grens tussen beide landen en de berichten dat een bijna volledig reisverbod is afgekondigd voor Chinese diplomaten In Moskou en Rus.5ische diplomaten in Peking.

In het Pravda commentaar, dat versoheen onder de titel In het belang van de vrede en het socialisme", werd een nieuwe Russische formule voorgesteld voor een normalisering van de betrekkirugen met China. De Chinezen, aldus, Alexandrow, moeten zich houden aan de principes van. wederzijds respect en niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden en een einde maken aan hun vijandige activiteiten tegen de socialistische landen. Mocht China niet aan deze voorwaarden tegemoet komen dan beschikt de Sovjet Unie over andere alternatieven. Dat maakte Alexandrow zeer duidelijk, hoewel hij het niet op deze wijze uitdrukte.

De collectieve veiligheid in Azië, zo zei hij, wint bijzonder aan belangrijkheid. Als beginpunt hiervoor noemde hij de Russische betrekkingen met India. Verder, zei hij, zou een toenadering tussen de Sovjet Unie en Japan de belangen van de vrede in Azië dienen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 augustus 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Moskou uit scherpe kritiek op Peking

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 augustus 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken