Bekijk het origineel

KINDERDORPEN IN ZUID-VIETNAM

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

KINDERDORPEN IN ZUID-VIETNAM

3 minuten leestijd

(Ban onze redacteur buitenland) Vandaag wordt het startschot gegeven in Den Haag voor een landelijke actie „helpt Zuidvietnamese wezen aan een .nieuw thuis". De verschrikkingen die de Communistische agressie in dit zo verscheurde land teweeg heeft gebracht laten door haar intensiteit een groepje onschuldigen vaak in een vergeethoekje raken: „De kinderen". Toen uw redacteur in Zuid-Vietnam was heeft hij ook aan dit probleem enige aandac'nt besteed, zoals u zich misschien :\og wel kunt herinneren.

Wat deze kinderen meegemaakt hebben is vaak zo ontstellend dat zelfs wij niet in staat zijn geweest het in menselijke bewoordingen uit Ie drukken. Wist u dat er meer dan 6.000 kindertjes zijn die niet alleen geen ouders meer hebben, maar ook helemaal geen familie meer kunnen vinden, die hen een tehuis kan bieden. Zelfs de „Oosterse familiegemeenschap" kan hier geen hulp meer bieden. Deze weesjes die veelal gevonden zijn door soldaten in door de communisten uitgebrande dorpen, waar zij jongens en meisjes van enkele jaren oud huilend naast hun vermoorde ouders, broers en zuster.s vonden, verdwaasd en niet begrijpend wat er gebeurd was. De regering liet hen in kampen opnemen, waar manschappen van het leger een vaderlijke rol uitoefenen. Maar Is dat een oplossing?... Kunnen zij hier de liefde vinden die vooral zij zo nodig hebben om van dat verschrikkelijke gebeuren later geen trauma over te houden ?

Plotseling kwamen voorstellen van alle kanten op het ogenblik dat de nood het hoogste was. „Laten wij een kinderdorp bouwen", zo besloot men. Daarom hebben wij dan nu in Nederland de ..Stichting Nederlandse Kinderdorpen Zuid-Vietnam''^ Het doel van deze stichting is het doen bouwen en onderhouden van een of meer kinderdorpen, of een gedeelte daarvan in Zuid-Vietnam. In elk dorp wordt ieder huis bewoond door een groot ,,gezin", waar een pleegmoeder tien tot twaalf kinderen verzorgt en de zo gewenste centrale rol speelt, 's' Avonds leest zij de kinderen uit de bijbei voor en stopt ze hen lekker in üed. Kunt u zich voorstellen wat dit voor die kinderen betekent? Als zij weer wakker worden hebben zij een werkelijk tehuis.

De organisatoren van dit comité, waar wij ons volledig achter kunnen stellen, doen een beroep op het Ne- • derlandse volk hier iets aan bij te dragen. Om een kind te onderhouden kost 480 gulden per jaar. Men behoeft zich geen zorgen te maken, dat het geld misbruikt wordt, want het comité zal alle gulle en goede gevers volledig op de hoogte houden. Dit comité wordt gevormd door dr. M. W.. Broekmeyer te Voorburg (voorzitter), H. A. Schaay te Amsterdam (penningmeester), dr. G. Kloos te Den Haag (secretaris) en anderen.

Het adres en gironummer is: stichting Nederlandse kinderdorpen Zuid-Vietnam. Van Kijfhoeklaan 53, Den Haag, tel. (070) - 240869. Postgiro: Stichting Nederlandse kinderdorpen Zuid-Vietnam, Amsterdam, nr. 2914862, bankrelatie: Nederlandse Middenstandsbank, Amsterdam, rekening nr. 69..59.11.54G.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

KINDERDORPEN IN ZUID-VIETNAM

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 11 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken