Bekijk het origineel

VNO is bezorgd om toekomstige werkgelegenheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VNO is bezorgd om toekomstige werkgelegenheid

Centraal aldioord moeilijke zaak

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het verbond van Nederlandse Ondernemingen verwacht, dat het niet gemakkelijk zal zijn om voor het jaar 1974 te komen tot een centraal akkoord tussen de sociale partners. Voorzitter Barlels van de VNO heeft dit gisteren gezegd na een bijeenkomst van het dagelijks bestuur van zijn organisatie. De eisen, die de vakbeweging stelt o.a. in de nota arbeidsvoorwaardenbeleid van de vakcentrales, zijn de reden van deze verwachting.

Het heeft het VNO-bestuur getroffen, dat de inflatiebestrijding — of zoals minster Lubbers dat noemt de inflatiereductie — niet centraal staat in uitgangspunten uitganspunten van de vakbeweging. Inflatievermindering staat wel voorop bij het VNÓ: dit is voor de werkgevers het centrale doel van de afspraken of de afspraak tussen de sociale partners voor het komende jaar.

Een wezenlijke vermindering van de inflatie moet het uitgangspunt van een centraal akkoord zijn, anders zal het VNO daar niet aan meewerken.

Het VNO betreurt het standpunt van de vakbeweging omdat het dagelijks meer reden tot bezorgdheid ziet over de toekomstige werkgelegenheid in ons land. Het VNO-bestuur heeft duidelijke aanwijzingen, dat de investeringen van het Nederlandse bedrijfsleven erg laag zijn. Dit betreft voornamelijk de breedte investeringen, waarvan de werkgelegenheid het moet hebben. Als de breedte investeringen zich op een laag peil bewegen, zoals naar het VNO meent te kunnen constateren nu het geval is, dan dreigt er gevaar van werkloosheid in de toekomst.

Er heerst moedeloosheid onder de ondernemers als gevolg van de economische politieke onzekerheid in óns land: het industrieel klimaat is hier erg slecht, aldus VNO-voorzitter Bartels.

Het VNO is overigens niet zonder optimisme over de mogelijkheden om tot een centraal akkoord te komen, want naar^zijn mening is effectieve inflatiebestrijding mogelijk zonder dat wie van de partners dan ook daarvoor grote offers zou moeten brengen.

KRITIEK

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

VNO is bezorgd om toekomstige werkgelegenheid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken