Bekijk het origineel

Hongerwinter '44/'45 leidde niet tot geestelijke handicaps

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Hongerwinter '44/'45 leidde niet tot geestelijke handicaps

Amerikaans onderzoek

3 minuten leestijd

Er is geen verband tussen de hongerwinter van 1944-1945 in ons land en het aantal geestelijk gehandicapten. Tot deze bevinding zijn Amerikaanse wetenschappelijk onderzoekers, onder wie dr. G. Saenger, gekomen in hun pogingen om oorzaken van geestelijke handicaps als achterlijkheid op te sporen. Dr. Saenger maakte resultaten van de uitgebreide studie bekend op het congres over zwakzinnigheid, dat in Den Haag werd gehouden.

De nederlandse hongerwinter 1944-1945 bood de onderzoekers de unieke gelegenheid om een geisoleerde groep mensen in ons land, uit alle maatschappelijke geledingen en lagen, aan te wijzen, mede doordat ons land buitengewoon goede en uitgebreide statistieken kent, ook inzake de volksgezondheid. De keuringen voor de militaire dienst waren hierin een belangrijk onderdeel. Bovendien was vergelijking mogelijk van gegevens over kinderen, die voor, tijdens en na de hongerwinter werden geboren.

ONGEBOREN KIND
Zo werd ontdekt, dat beneden een bepaald minimum aan voedsel het ongeboren kind kwetsbaar is. Dit betreft het eerst het gewicht van het kind, vervolgens is de lengte er het gevoeligst voor. De omvang van de schedel is er het minst gevoelig voor. Als er al een storing was in de ontwikkeling van de hersenen, moet dit duiden op een grote veerkracht, want van een organische onvolkomenheid is niets gebleken. Ook werd geen bewijs gevonden, dat na de geboorte nadelige effecten van prenatale slechte voeding werden gecompenseerd.

Tenslotte dacht dr. Saenger, dat aangenomen moest worden, dat slechte voeding vóór de geboorte niet kan worden beschouwd als een belangrijke factor in de spreiding van geestelijke bekwaamheden over volwassenen in industriële gemeenschappen. Dit sluit nog niet uit, dat deze een mogelijke factor is, in combinatie met slechte voeding na de geboorte en dan vooral in samenlevingen, die nog niet geindustrialiseerd zijn, aldus dr. Saenger.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Hongerwinter '44/'45 leidde niet tot geestelijke handicaps

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken