Bekijk het origineel

Gerechtelijk onderzoek naar neerschieten van zwarten bij goudmijn

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gerechtelijk onderzoek naar neerschieten van zwarten bij goudmijn

2 minuten leestijd

CARLETONVILLE -- De Zuidafrikaanse premier Vorster heeft woensdag bekend gemaakt, dat een gerechtelijk onderzoek zal worden ingesteld naar het incident bij de Deep Levels goudmijn, waarbij dinsdag twaalf mijnwerkers zijn gedood.

De slachtoffers vielen toen de politie het vuur opende op een menigte van enkele honderden zwarte arbeiders die in opstand gekomen waren omdat hun eis tot hoger loon was afgewezen. Elf mijnwerkers Werden door de politie gedood. Een twaalfde arbeider werd volgens de politie door zijn collega's met bijlslagen om het leven gebracht.

Op het congres van zijn Nationalistische Parlij in Pretoria verklaarde Vorster dat er geen reden was om in paniek te geraken, „hoe alarmerend het gebeurde ook was".

De premier zei dat hij persoonl'jk betreurde dat er slachtoffers gevallen waren en betuigde zijn leedwezen aan de nabestaanden van de gedode mijnwerkers. Hij beweerde dat de politie had getoond doorgaans in dergelijke gevallen „met de grootste orhzichtigheid" op te treden.

Hij voegde ?r aan toe dat hij duidel'jk wenste te maken dat de politie pas te hulp werd geroepen toen de ongeregeldheden uit de hand waren gelopen en dat de agenten alle andere manieren om een einde aan de onlusten te maken hadden geprobeerd voor zij het vuur openden. . Kort voordat Vorster zijn toespraak tot het congres van de Nationalistische Partij hield, verklaarden funktionarissen van de West Rand Consolidated mijn in Krugersdorp, nabij Carletonville, dat de ve'ligheidspolitie vuui'pijlen had afgeschoten en traangas had gebruikt tegen de honderden betogende arbeiders.

De manager -\/an de mijn, Harry Solomon, zei dat ongeveer 25 zwarte arbeiders in het ziekenhuis van de mijn waren opgenomen, van wie er drie ernstig gewond waren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Gerechtelijk onderzoek naar neerschieten van zwarten bij goudmijn

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken