Bekijk het origineel

CHILEENSE JUNTA GAAT „MARXISME UITROEIEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CHILEENSE JUNTA GAAT „MARXISME UITROEIEN"

2 minuten leestijd

(Vervolg van pag 1)
De militaire bevelhebbers die nu de macht in handen hebben, dreigden gisteravond elk huis waarin sluipschutters zaten met de grond gelijk te maken. Wie zich zonder toestemming op straat vertoonde werd zonder pardon neergeschoten. Het presidentiële paleis in Santiago, dat dinsdag door de Chileense luchtmacht was bestookt, nadat Allende had geweigerd in te gaan op een militair ultimatum om af te treden, brandde gisteren nog steeds.

UITROEIEN
Namens de nieuwe bevelhebbers maakte generaal Augusto Plnochot, opperbevelhebber van het leger, bekend dat de strijdkrachten gereed waren om het „marxisme in het land uit te roeien". Om te beginnen hadden ze daarom een aantal met name genoemde communistische en socialistische leiders bevel gegeven zich bij hen te melden, negentien leiders hadden zich inderdaad gemeld. Enige tientallen anderen gaven er de voorkeur aan zich verborgen te houden.

ALLES DICHT
Buiten de activiteit van de militairen en de burger-sluipschutters was het leven in Santiago, waar drie miljoen mensen wonen, volkomen stil komen te liggen. Alle kantoren van de overheid waren gesloten. Telegraaf- en telefoonverbindingen kwamen soms wel, meestal niet tot stand. Verscheidene hotels zaten vol Chilenen en buitenlanders, die wegens een algeheel uitgaansverbod niet naar buiten mochten. De militaire junta, die nu de macht in Chili uitoefent en die bestaat uit bevelhebbers van leger, luchtmacht en marine en uit het hoofd van de politie, stuurde gisteren het Congres naar huis en verbrak tegelijkertijd de diplomatieke betrekkingen met Cuba. De Chilenen moeten morgen, vrijdag, al hun wapens- hebben ingeleverd. Kranten zijn onder strenge censuur geplaatst. Spijt en zorg domineerden gisteren de buitenlandse reacties op de staatsgreep in Chili. Spijt om wat er was gebeurd viel vooral te beluisteren in de reacties van Oosteuropese en Scandinavische landen. Ook in andere landen verklaarden leidende politici evenwel, dat- ze het niet eens waren met de wijze waarop de democratisch gekozen Chileense president aan de kant was gezet. Alleen Spaanse kranten stelden zich gisteren unaniem op achter de nieuwe machthebbers in Chili. Een krant noemde, de staatsgreep een ..noodzakelijke medische ingreep."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

CHILEENSE JUNTA GAAT „MARXISME UITROEIEN

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken