Bekijk het origineel

Wereldbond Hervormde kerken naar huis

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wereldbond Hervormde kerken naar huis

NA VERKIEZINGEN

3 minuten leestijd

Prof. dr. G. E. Meuleman, wnd. rector magnificus van de Vrije Universiteit in Amsterdam, is eenstemmig gekozen tot voorzitter van de Europese afdeling van de Wereldbond van Hervormde (of Gereform.) Kerken. De Nederlandse hoogleraar is benoemd op de laatste dag van het congres van de Europese afdeling (van 6 tot 11 september) in Amsterdam. Hij was reeds secretaris van de theologische commissie van de Wereldbond.

Tot vice-voorzitter is gekozen bisschop Laszlo Papp van de Hervormde kerk van Roemenië. Dr. R. J. Mooi, secretaris van de Ned. Herv. Kerk, werd herkozen in het uitvoerend bestuur van de Europese sectie van de Wereldbond.
Het Europese congres heeft zich vooral bezig gehouden met de technologische bezinning over de persoon en betekenis van Jezus Christus. De rapporten, die als resultaat van deze bezinning zijn opgesteld, heeft de plenaire vergadering van de Wereldbond als studiemateriaal ter beschikking gesteld van de aangesloten kerken in Europa.
Er zijn geen ferme uitspraken gedaan, geen „statements" gemaakt zoals men dat gewend is op vergaderingen van de Wereldr. van Kerken. Het ging primair om Bijbelstudie. Vandaar ook dat er doorgaans nauwelijks belangstelling was van de zijde van de Nederlandse pers. Het buitenland scheen wat dit betreft iets ruimer vertegenwoordigd.
Uit de discussie is in ieder geval wel duidelijk geworden dat men naar wegen zoekt om op theologische wijze een nieuw antwoord te geven op de actuele betekenis van Christus. Enerzijds is het aspect van het vreemdelingschap van Christus en zijn volgelingen hier op aarde benadrukt, anderzijds werd getornd aan de twee naturen van Christus (God en mens) en werd over het algemeen de menselijke zijde ten koste van Zijn goddelijkheid naar voren gehaald. Het dualisme wordt bestreden.
Het geheel is zo in het vage gebleven, dat men moeilijk anders kan concluderen dat er een stapje verder is gezet op een theologische weg, een weg waarop met name in Nederland met graagte wordt gewandeld. Eén van de discussiegroepen eindigde met te stellen dat de vraag „Wie is Jezus" zowel het antwoord oplevert van een bepaalde levensstijl als van een beslist getuigenis in de praktijk. Het resultaat is wellicht dat ieder zijns weegs kan gaan, op welke wijze men dat zelf verkieslijk acht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Wereldbond Hervormde kerken naar huis

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken