Bekijk het origineel

Kerkelijke gebouwen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kerkelijke gebouwen

2 minuten leestijd

Bij een eerste kennisneming vsm dit boek wordt de verbazing over de a;anwêzigheid van zoveel monumenten overtroffen door de bewondering voor de fraaie foto's en het minutieuze tekenwerk van de opmetingen, de reproducties van oude prenten en bouwplannen en de pentekeningen. Dit alles dan als illustratie bij een gedegen tekst, die zich in hoofdzaak beperkt tot een gedetailleerde beschrijving van elk object afzonderlijk, compleet met bouwgeschiedenis en restauratiegegevens. Het moet mogelijk zijn vele van de beschreven bouwwerken aan de hand van dit boek te herbouwen indien ze ooit door brand of anderszins verloren zouden gaan. . Een apart hoofdstuk is gewijd aan de Kerkelijke gebouwen van Paramaribo. Deze kerken liggen alle op ruime eigen erven. Torens van enige omvang komen be• halve bij de R.K. kathedraal, bijna niet voor. De schaal van de kerkgebouwen wijkt niet veel af van die van de grote ' woonhuizen, zodat ze in het algemeen toch niet bijzonder opvallen.

Uitvoerige beschrijvingen zijn gewijd aan de Hervormde Kerk op het Kerkplein, de Lutherse Kerk, de zeven kerkgebouwen van de Evangelische Broeder Gemeente, de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente, vijf R.K. kerken, waaronder de kathedraal, de Nederlands Israëlitische synagoge, de Portugees Israëlische synagoge, de moskee van de Surinaamse Islamitische Vereniging en de Arya Samal tempel.

Zoals de meeste gebouwen zijn ook de kerken gebouwd van hout. Opvallend is het vakmanschap waarmee, veelal door Creoolse bouwers, deze gebouwen zijn .vervaardigd, in navolging van bouwstij left die veel meer in Europa en Noord-Ameri-' ka gangbaar waren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kerkelijke gebouwen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 14 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken