Bekijk het origineel

^•Prime Rate'' in de V.S. gestegen tot 10 pet.

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

^•Prime Rate'' in de V.S. gestegen tot 10 pet.

PSYCHOLOGISCHE BARRIÈRE DOORBROKEN

2 minuten leestijd

NEW YORK — Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten is de „prime rate" - de rente die Amerikaanse banken berekenen voor leningen aan belangrijke klanten - op tien procent gekomen. De Wells Fargo Bank in San Francisco kondigde' donderdag als eerste Amerikaans bank deze verhoging van 0,25 procent aan. In bankkringen werd verwacht dat begin volgende week andere banken in de Verenigde Staten deze stap zullen volgen.

Ofschoon reeds lang verwacht dat de „prime rate" op tien procent zou' kommen, kwam de verhoging toch nog als een verrassing. De dubbele cijfers werden gezien als een psychologische barrière. Deskundigen zijn verdeeld over de vraag wat er in de nabije toekomst met de basisrente gaat gebeuren. Volgens bepaalde voorspelling zal het percentage tegen het einde van het vierde kwart ial 10,75 bedragen. Maar het merendeel van .de deskundigen houdt rekening met tien tot 10,25 procent als uiterste limiet.

Sinds de Federal Reserve Board twee maanden geleden „groen licht" gaf is de „prime rate" voortdurend gestegen. Doel was het verschil met de andere rentetarieven op de geldmarkten weg te werken. Volgens deskundigen is door de nieuwe verhoging van de basisrente de positie van het Amerikaanse bankdisconto zeer kwetsbaar geworden. De verwachting is dan ook dat de centrale bank van de VS zeer spoedig het disconto zullen optrekken tot 7,75 of zelfs acht procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

^•Prime Rate'' in de V.S. gestegen tot 10 pet.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken