Bekijk het origineel

Japan bereid met Europa en V.S. te overleggen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Japan bereid met Europa en V.S. te overleggen

3 minuten leestijd

PARIJS — Japan beschouwt het „Nieuwe Atlantische Handvest" zoals dat is voorgesteld door dr. Henry Kissinger, als een forum voor overleg met de Verenigde Staten en Europa, aldus heeft de Japanse premier Tanaka gezegd in een vrijdag verschenèsn vraaggesprek met „Le Monde".

„Het doelwit van (Kissingers voorstel) was de vrede te handhaven, een liberale economie te verdedigen en handelsbesprekingen te houden en wel zodanig dat het economisch evenwicht erdoor wordt bewaard." aldus de premier. nu gebeurt. De Bantoe begrijpt er hu helemaal niets meer van. Of mjs• schien toch! Nu beseft hij plotseling dat degenen, die hem naar de onafhankelijkheid moeten leiden hem in feite schandeMjk hebben laten uitbuiten. De politie mag dan ook niet verantwoordelijk gesteld - worden von/ wat er gebeurde, echter wel parlpment en regering. Een post-mortem op de slachtoffers zal hier geen antwoord op geven. Het is een rekening die wordt gepresenteerd en de prijs is te hoog! Laten wij hier echter nog een ding aan toe voegen. Er zijn actiegroepen die deze ongerechtigheden aan de kaak hebben gesteld, hoe overdreven en hoe onjuist dit vaak is gesch''ed. Als er in Zuid-Afrika geen censuur was. hadden veel goedwillenden van de7e protesten kennis kunnen nemen en was er deze tragedie misschien niet gebeurd. Wij nemen soms met verbij.stering kennis van wat er zich in. dH land afspeelt, en soms zakt ons de moed ook in de schoenen.

Het overleg hierover zou moeten gaan over alle mogelijke onderwerpen, van het energiebeleid tot en met problemen het milieu betreffend, en ze zouden moeten dienen om te voorkomen dat de wereld zichzelf stuk gaat beconcurreren. Maar Japan, aldus Tanaka, heeft hoewel het in principe gunstig staat ten aanzien van een Nieuw Handvest, van Amerika hierover nog geen „concrete voorstellen" ontvangen

GEEN NAVO

Japan zal zich niet gaan aansluiten bij militaire verdragen zoals de NAVO, en het vertrouwt wat zijn veiligheid betreft op het akkoord met de Verenigde Staten.

„Ik heb president Nixon gewaarschuwd tegen het zich losmaken uit Europa en Azië", aldus de premier, „omdat dit ertoe zou leiden, dat de Amerikanen zich op hun eigen halfrond gaan isoleren, en dit moet, voor de veiligheid der vrije wereld en voor de zaak der liberale economie, niet gebeuren".

Japan, besloot hij, zal voortgaan niet zijn bilaterale „samenspraak" met de Sowjet-Unie en met China en is, in weerwil van zijn territoriale dispuut met Moskou, bereid samen met Amerika dtal te nemen aan «xploitatiewer'kzaamheden in SJberiè.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

Japan bereid met Europa en V.S. te overleggen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken