Bekijk het origineel

MIJN BAAS IS OOK ABONNEE GEWORDEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

MIJN BAAS IS OOK ABONNEE GEWORDEN

2 minuten leestijd

Het land heeft een lengte van 4400 kilometer en een gemiddelde breedte van 200 km. Het telt ongeveer negen miljoen inwoners, waarvan Mestiezen het grootste deel uitmaken. Deze zijn de oorspronkelijke bewoners van Chili in de loop der eeuwen vermengd met voornamelijk Spanjaarden. In de negentiende eeuw vestigden zich in Chili emigranten uit Europa, waaronder Duitsers en Engelsen. De negen miljoen inwoners zijn over het land ongelijk verdeeld. De voornaamste steden Santiago, Valparaiso en Concepcion beslaan slechts een gering deel 7Mn 741.767 km2 die Chili telt, maar nagenoeg de helft van de bewoners tronen hier. Kindersterfte is zeer hoog, 110 kinderen per 1000 levendgeborenen. 'Chili is rijk aan minerale grondstoffen, delfstoffen vormen 74 procent van de uitvoer, waarin koper met bijna 70 pet overheerst. De geringe produktiviteit van de landbotitu en de toenemende trek naar de steden veroorzaken een steeds grotere invoer van levensmiddelen. Omdat de betalingsbalans met het buit&nland in de afgelopen vijfentwintig jaar steeds grote tekorten vertoont en deze tekorten met bankpapler worden gefinancierd, zucht Chili al jaren onder een inflatiespiraal.

Vertwijfeling

De binnenlandse toestanden waren niet minder rooskleurig. Hét ongenuanceerde ingrijpen van Allende in de kapitalistische economie van zijn land bracht een golf van vertwijfeling te weeg. Zijn minderheidspositie hield mede in dat de oppositie voor een krachtige tegenweer zorgde. De droom van Allende voor een socialistische maatschappij op democratische principes gebouwd, bleek in werkelijkheid uit te groeien tot een gruweüjke verpaupering van grote delen van de Chileense bevolking. Meer dan 200.000 mensen verlieten het land, waaronder juist de in de Derde Wereld zo broodnodige specialisten.

Toen hij er niet in slaagde de vakbeweging in haar geheel te kunnen mobiliseren, on.tstond ook onder de arbeiders een krachtige tegenstroom tegen zijn experiment. Stakingen van transportondernemers verlamden het vervoer in dit langgerekte land en brengen de levensmiddelenverzorging in gevaar; stakingen die de reeds zwaar aangeslagen economie ruïneren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

MIJN BAAS IS OOK ABONNEE GEWORDEN

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 12 Pagina's

PDF Bekijken