Bekijk het origineel

Kamerleden bezoeli^en Oostduitse grens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kamerleden bezoeli^en Oostduitse grens

GEEN „ONTSPANNING"

2 minuten leestijd

BODENTEICH, maandag — „Laat niemand de verhalen over een ontspanning tussen Oost en West geloven. Want het is volkomen onwezenlijk als men de metershoge afscheiding en loopgraven ziet langs de hele oostgrens". Met deze woorden vertolkte vrijdagmiddag de heer J. Keuning (DS '70) de vrüwel unanieme mening van de leden van de Tweede-Kamercommissie van defensie, nadat men bij Bodenteich (Noord-Duitsland) enige uren langs de afgegrendelde Oostduitse grens had vertoefd.

De Kamerleden bezoeken deze week de multinationale legeroefening „Big Ferro" in het geaccidenteerde en uitgestrekte terrein in Noord-Duitsland. Het gezelschap had de wens te kennen gegeven de oostgrens eens van dichtbij te willen zien. De confrontatie met de harde werkelijkheid geschiedde in twee helikopters, die vanuit Bodenteich enkele tientallen kilometers langs het ijzeren gordijn vlogen. De meeste Kamerleden kwamen toch wel onder de Indruk van het ruim twee meter hoge hekwerk, dat sinds twee maanden geheel is vernieuwd. Daarachter is een twee meter diepe tankgang gegraven, gevolgd door twee rijen betonplaten, waarover het eigen Oostduitse vervoer kan plaatsvinden. De houten uitkijktorens zijn inmiddels vervangen door hoge betonnen stellages om de 500 meter.

DE GAAY
Overigens moest het gezelschap, dat in de kazerne van de grenswachtpolitie werd ontvangen en een uitleg kreeg over de huidige verhoudingen tussen Oost en West, het zonder de waarnemend voorzitter van de delegatie, de heer Bas de Gaay Fortman (PPR) stellen. Hij vond het bezoek aan de oostgrens „provocerend" en gaf te kennen vandaag liever zijn vroegere infanteriepeloton te willen bezoeken, waar hij als reserve-officier pelotonscommandant is geweest. De Kamerleden hebben de handelswijze van de PPR-vertegenWoordiger nogal veroordeeld. „Het is Intriest dat hij is weggebleven en de werkelijkheid niet onder ogen heeft willen zien", zo verklaarde een teleurgestelde heer Keuning.

Wat de oefening Big Ferro zelf betreft, er zijn tot vrijdagmiddag twaalf uur in totaal 275 wiel- en 35 rupsvoertuigen defect geraakt. Uiteindelijk moesten acht voertuigen t«rug naar Nederland de rest kon 's nachts weer worden opgekalefaterd. In totaal zijn tot nu toe 47 Nederlandse militairen in de ziekenboeg terecht gekomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kamerleden bezoeli^en Oostduitse grens

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken