Bekijk het origineel

Vrije Lutherse Franse kerken terug naar Augsburgse Confessie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vrije Lutherse Franse kerken terug naar Augsburgse Confessie

3 minuten leestijd

Naast de grotere Lutherse kerkgenootschappen in Frankrijk, die vooral gevonden worden in Elzas-Lotharingen, in de Franse Jura en in Parijs en omgeving, bestaat er ook een kleine Vrije- (of Oud) Lutherse Kerk in Frankrijk, die niet is aangesloten bij de Wereldraad van Kerken.

Slechts een 14-tal gemeenten tellend, bezit deze zwakke maar zeer actieve werkgroep 11 predikanten en een eigen opleidingscentrum bij Parijs. Een Vlaamstalige gemeente in Antwerpen met ds. H. Zijlstra dient daarbij nog genoemd te worden, welke te zamen met deze vrije Franse Lutherse gemeenten van de huidige oecumene niets moet hebben, maar in nauw contact staan met de bekende grote Lutherse Missoury-Kerken in Amerika.
In zijn boek over de „Petites Eglises" „Kleine kerkgroepen in Frankrijk") schrijft ds. G. Dagon o.a. over deze Lutherse groep: „De gemeenten komen voort uit de tijd van de dogmatische herleving, die in de 19e eeuw in de Lutherse kerken van de Elzas heeft plaats gehad. De Straatsburgse ds. Horning wist kleine groepen, die ontevreden waren over de toen bestaande afval-tekenen in de Lutherse Kerk, om zich heen te vergaderen. Zij wensten de terugkeer tot de tucht volgens de Geloofsbelijdenis van Augsburg. Sommige gemeenten scheidden zich vervolgens af in 1921 van de bestaande Lutherse Kerk, hebben zich in de latere jaren uitgebreid, en hebben een punt van aantrekkingskracht gevonden in de bewuste Amerikaanse Lutherse Kerken van Missourie."

FEDERATIE

Hun maandblad heet „Le Luthérien", terwijl zij onlangs ds. Collardeau van Parijs hebben benoemd als hun kerkelijke waarnemer, ten aanzien van de enige jaren geleden in Frankrijk opgerichte „Federation Evangélique de France". Deze laatste organisatie, welke uit meer rechtzinnige en traditionele kleine gemeenten en evangelisatie-kernen bestaat, kan als tegenvoeter beschouwd worden van de zeer oecumenisch gezinde grote „Federation Protestante de France", waar de grotere kerkgenootschappen bij zijn aangesloten, en waar juist de nieuwere Duitse theologie van afbraak en bijbelkritiek hoe langer hoe meer voet aan de grond krijgt.

Deze steeds meer „links" goriënteerde federatie van kerken heeft onlangs twee buitenlandse Franse gemeenten verloren, nl. die van Stockholm en van Kopenhagen, gemeenten, die met haar predikanten de steeds meer gevolgde lijn niet meer konden goedkeuren. Uit een en ander kan men het standpunt en de voorzichtigheid van de genoemde Vrije Lutherse Franse Kerken zeer goed begrijpen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vrije Lutherse Franse kerken terug naar Augsburgse Confessie

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken