Bekijk het origineel

Mr. Joseph Luns naar IJsland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Mr. Joseph Luns naar IJsland

2 minuten leestijd

REYKJAVIK, maandag — NAVOsecretaris-generaal Joseph Luns zal vandaag in Reykjavik met de regering van IJsland beraadslagen over de toekomst van de Amerikaanse basis Keflavik op IJsland. Bij zijn aankomst noemde hij de basis „van groot belang voor de NAVO". De IJsIandse regering, een coalitie van centrum, socialisten en communisten, sprak bij haar ambtsaanvaarding twee jaar geleden het voornemen uit de Amerikaanse basis, waar 3.000 militairen zijn gelegerd, op te heffen.

Luns zal vandaag overleggen met premier Olafur Johannesson en minister van buitenlandse zaken Einar Auguston. Hij verwacht dat ook het vis.serijconflict met Engeland- ter • sprake zal komen. De IJsIandse premier heeft zich onlangs zeer teleurgesteld getoond over de NAVO omdat het, bondgenootschap niets heeft gedaan om Engeland te bewegen tot terugtrekking van de oorlogsschepen voor de IJsIandse kust. Het communistische partijblad Thjodviljinn verwelkomde mr. Luns met het commentaar: „De heer Luns, secretaris-generaal van het militair bondgenootschap dat er verantwoordelijk voor is dat Britse oorlogsschepen IJsIandse patrouilleschepen rammen, is hier gekomen, niet om verontschuldigingen aan te bieden, maar om' de IJsIandse regering ervan te overtuigen dat het noodzakelijk is dat Amerikaanse troepen op IJsland blijven. Waarschijnlijk zal hij proberen de IJsIandse regering ervan te overtuigen dat de Amerikanen hier zijn om de democratie te beschermen, zoals ze ook de democratie in Chili beschermden."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Mr. Joseph Luns naar IJsland

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken