Bekijk het origineel

door HUGO KINGMANS

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

door HUGO KINGMANS

2 minuten leestijd

derij zag, eenzaam en verlaten, staande midden in het veld, dat nu een ijsvlakte was, öls hij dacht aan het bijna rijpe koren, dat vernietigd was, als hij zich voor ogen stelde, dat hoe er ook gewerkt werd de eerste jaren het land daar onvruchtbaar zou liggen. Maar in zulke moeilijke ogenblikken was het zijn vrouw, die hem wees op Gods vrijmoedige genade en dan werd het weer stil in hem. Dan daalde berusting in zijn hart.

Doch nu had de baljuw van Rijnland mlsgezien, want hoe later op de dag het werd, hoe sneller het dooide tot verdriet van de jeugd van Nieuwkoop, maar tot vreugde van de boeren, die van de vermoedens al een inval der Fransen hadden gemaakt. Zonder dat iets bijzonders voorviel, verstreek de korte decemberdag en ook een deel van de volgende. Even voor de avond viel, ging de baljuw een praatje met Jan Arends, diens klein gezin en diens vriendin maken. Langzamerhand had de gedachte aan een inval hem verlaten en hij dreef in het gezelschap wat de spot met het „gebochelde duiveltje", zoals generaal Luxembourg in de volksmond genoemd werd, die door zijn koning onbarmhartig in de steek was gelaten en nu in Utrecht verkleumde van kou. Met een harde slag viel buiten de klopper op de deur en weldra keerde de heer des huizes Jan Arends vriend met twee flinke boerenjongens terug, die allebei tegelijk wilden gaan «spreken.

„Een van jullie doet het Woord", zei de baljuw bevelend. „Wat is er?" „Baljuw, de Fransen zijn op komst!" riep de een en de ander voegde er bij: „Ze kunnen nu in de buurt van Waden zijn. Zij komen over het ijs".

„Zo zo", zei de baljuw, „is het zo laat?"

„Het „gebochelde duiveltje" zelf is de aanvoerder", merkte de verkenner op.

„Waren ze Woerden al voorbij?" vroeg de baljuw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

door HUGO KINGMANS

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken