Bekijk het origineel

Gustaaf Adolf: 23 jaar op de troon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Gustaaf Adolf: 23 jaar op de troon

3 minuten leestijd

STOCKHOLM - Koning Gustaaf Adolf, die op 11 november 1882 werd geboren, heeft zich 43 jaar als kroonprins op zijn toekomstige taak kunnen voorbereiden voor hij zelf tot de troon weed geroepen. Toen zijn vader op 92-jarige leeftijd overleed, had kroonprins Gustaaf Adolf reeds vaak diens functies als regent waargenomen.

Op 30 oktober 1950, eiikele dagen voor zijn 68ste verjaardag kwam Gustaaf Adolf op de troon en koos als zijn lijfspreuk „plicht voor alles". Hij was de zesde koning uit het huis Bernadotte, dat in Zweden tot het .koningschap werd geroepen toen het geslacht Vasalijn uitstierf en de kroon in 1818 werd aangeboden aan Carl-Johan Bernadotte, een van Napoleon'sgeneraals.

Koning Gustaaf werd evenmin als zijn vader gekroond. Men achtte in de moderne socialistische welvaart.staat die Zweden was geworden, dit ceremonieel niet meer in overeenstemming met de nieuwe tijd.

Democratisch

De koning genoot een zeer democratischs opvoeding. Aan de universiteit van Uppsala begon hij zich te interesseren voor archeologie . Hij nam onder meer deel aan het uitgraven van een Viking-graf, waarbij rijke schatten uit het bronstijdperk werden gevonden. Oc*; in Griekenland, China en Italië heeft de koning regelmatig deelgenomen aan archeologische expedities.

Tot op hoge leeftijd ging hij jaarlijks naar Manzia in Italië, waar veel Etruskische graven worden aangetroffen .

In 1905 huwde Gustaaf Adolf met de EnèeJse prinses Margaret van Connaught, een dochter van de hertog van Connaught De derde zoon van koningin Victoria. Het was het eerste huwelijk tussen leden van de Eilgelse en het Zweedse koningshuis *inds meer dan 5O0 jaar . Vier zonen, Gustaaf Adolf, Sigvard, Bertil en Carl Johan en een dochter, Ingrid, de latere koningin van Denemarken, werden uit deze echtverbintenis geboren .

Sigvard en Carl Johan trouwden met niet adellijke personen en verloren hun rechten op de troon- Gustaaf Adolfs echtgenote stierf op 1 mei 1920 aan bloedverriftiging. In november 1923 huwde hij opnieuw met een Engelse, lady Louise Mountbatten, een achterkleink-ind van koningin Victoria.

Begin 1947 kwam de oudste zoon van de kroonprins Gustaaf Adolf om bij een vliegtuigongeluk in Kopenhagen. Hij was gehuwd met prinses Sibylla van Saksen Coburg. Uit dit huwelijk werden vijf dochters en een zoon geboren. Prins Carl Gustaaf die op het moment van zijn vaders dood nog geen jaar oud was, werd na zijn grootvader de eerste in de lijn van de troonopvolging.

Eenzaam

Gustaaf Adolt geraakte in de laatste jaren steeds meer vereenzaamd narmate zijil naaste familie en vrienden hem ontvielen. Koningin Louise overfeed in 1965. Prinses Sybille overleed op 28 november 1972, 17 dagen nadat zij de negentigste verjaardag van de koning had mceGUSTAAF ADOLF gevierd .

Ondanks zijn hoge leeftijd heeft Gustaaf Adolf zijn officiële verplichtingen tot het laatst toe vervuld. Hij bracht, incognito reizend als de ,.Graaf van Gripsholm" vaak bezoeken aan zijn kleinkinderen in West-Duitsland en Engeland.

In de zomer van 1972 bracht hij nog een staatsbezoek aan WestDuitsland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Gustaaf Adolf: 23 jaar op de troon

Bekijk de hele uitgave van maandag 17 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken