Bekijk het origineel

EEG verwacht een goede appeloogst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EEG verwacht een goede appeloogst

Prijsen sullen wat lager worden

3 minuten leestijd

De gemeentelijke stichting „Stichting Huisvesting van Bejaarden" te Zeist, vraagt voor haar verpleegtehuis voor geesteiyk gehandicapte bejaarden „Charema" een ADRES: WOONPLAATS: Deze bon in open enveloppe, zonder postzegel, zenden aan : REFORMATORISCH DAGBLAD — Antwoordnr. 92 — APELDOORN Aangebracht door : B^^^^fc.B Woonplaats: • ^1^*

De vergrote EEG denkt dit seizoen een appeloogst binnen te halen van ruim 6,6 miljen ton. Dat is 13 procent meer dan vorig jaar, maar omdat de oogst toen abnormaal klein was kan men u wel spreken van een vrfl normale oogst. Hfl ligt zelfs nog drie procent beneden het gemiddelde van de voorgaande jaren 1969 t.m. 1972.

Aldus meldt het produktschap voor groente en fruit in zijn marktoverzicht.

De ramingen zijn nog maar voorlopig en herzieningen die er de afgelopen maanden in zijn aangebracht gingen in opwaartse richting. Daarom acht het produktschap het mogelijk dat de oogst uiteindelijk op 6.8 miljoen ton zal komen, 15 procent meer dan vorig jaar.

Hoofdoorzaak van de kleine oogst van vorig jaar was dat in Duitsland de zgn. „Streuanbau", de teelt bij telers met slechts enkele bomen, het liet afweten. Die „Streuanbau" levert nu 509.000 ton meer op. De Golden Delicious in Frankrijk 80.000 ton, de Engelse tafelappelen 63.000 ton. Daarentegen blijven in Duitsland de „Intensivenbau" (de teelt In echte boomgaarden) en In Frankrijk de teelt van andere appelen dan Golden Delicious beneden de maat.

Nederlandse handelsproduktie van appelen zou volgens het produktschap wel eens 10 a 15 procent groter kunnen worden dan de 400.000 ton waar men midden juli bij wijze van voorlopige raming aan dacht. Met name de Cox en de Goudreinette zullen meer opleveren dan toen verwacht werd, in mindere mate ook de James Grieve en de Golden Delicious.

TEVREDEN
Tevreden blikt het produktschap terug op het seizoen 1972/1973, waar de Nederlandse telersopbrengsten ongeveer 20 procent boven de kosten zullen hebben gelegen, nadat ze er het vorige jaar 15 procent onder waren gebleven. Het seizoen 1973/1974 is voor de telers ook al goed gestart. Tot 1 september waren de aanvoeren van appelen van de nieuwe oogst ongeveer even groot als vorig jaar, terwijl de prijs 5 a 10 procent lager lag dan in juli en augustus 1972. Gezien de grotere produktie in de EEG is dat voorlopige resultaat alleszins bemoedigend, vindt het produktschap. Maar het ging nog maar om vijf procent van de te verwachten aanvoer. Dat die andere 95 procent ook maar weinig minder opbrengt dan het vorige jaar kan mei wel hopen, maar in redelijkheid nauwelijks verwachten, vindt het produktschap.

Op de provinciale weg AmerfoortMaarn dient het verkeer in beide richtingen rekening te houden met ernstige filevorming en vertraging op werkdagen tussen zes uur 's morgens en ongeveer vier uur 's middags. Door asfalteringswerkzaamheden is voor beide verkeersrichtingen slechts een rijstrook beschikbaar. Het om beurten oprijden van het verkeer wordt geregeld met verkeerslichten. Het verkeer wordt geadviseerd deze weg te mijden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

EEG verwacht een goede appeloogst

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken