Bekijk het origineel

Motregen wint van Oranjezon

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Motregen wint van Oranjezon

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De rijtoer van koningin Juliana op 6 september bij haar rilvercn regeringsjubileum bleek gisteren een weldoende injectie voor de publieke belangstelling op Prinsjesdag.

Aanzienlijk meer mensen dan vorig Jaar bevolkten de Haagse binnenstad, waar zij zich gewiUig door achthonderd politiemannen achter de dranghekken liet opbergen.

Alleen voor een handvol bevoorrechten waren klapstoeltjes klaargezet voor het paleis op het Lange Voorhout. Een ander select clubje mocht de Gouden Koets bezichtigen van achter de ramen op het Binnenhof.

Vrijwel geen volksvertegenwoordiger had de kans voorbij laten gaan kaarten voor deze „frontloge" aan te vragen, zodat ktndergejoel royaal door de ganeen van de Kamergebouwen klonk.

TRADITIE

Veel Kamerleden waren reeds vroeg in de morgen- naar Den Haag getogen om hun familieleden aan partijgangers te kunnen voorstellen en bovendien een populair lesje parlementaire traditie te geven.

Een Kamerlid namelijk loopt niet over het Binnenhof, doch schrijdt. Boer Hendrik Koekoek demonstreerde dit, feilloos in pandjes jas en streepbroek, aan twee Spaikenburgse vrouwtjes, die hij een dranghek bezorgde.

Vol ontzag keken zij naar hoge militairen - met sleepsabel en oranjesjerp die allerlei onbegrijpelijke handelingen Troonrede in de hand verrichtten, waarvan de groet aan de vaandels hier en daar een verlegen applausje opleverde.

De tijd is voorbij dat volksvertegenwoordigers in speciaal ontworpen kostuum naar koningin Juliana komen luisteren. Helemaal vergaan is de glorie van het „buitenmodel" echter niet.

•VVD-er A. Ploeg - sinds december vorig jaar tot het Tweede-Kamerlidmaatschap verheven - had evenals zijn KVP-coUega J. van Eisen het gala-uniform uit de kast gehaald. Rijkelijk behangen met goud en erekoorden werden de liefhebbers van Prinsjesdag er aan herinnerd dat de beide heren tot hoge militaire rangen waren gestegen. Beheerst groetten zij de vaandels, gevolgd door de leden van de raad van State, die de hoge hoeden als één man lichtten om daarna onder het baldakijn in de Ridderzaal te verdwijnen.

Juist toen VVD-er .loekes nog eenmaal aan zijn doolitertje had uitgelegd waar de Koningin zou uitstappen, klonken de eerste minuutschoten die aangaven dat Hare Majesteit op weg was om de leden van de Staten- Generaal te gaan toespreken.

Scherp blikte opperstalmeester W. F. K. Bischoff van Heemskerck naar de koetsier van de Gouden Koets, die uiterst veel werk had de acht zwarte paarden in bedwang te houden. Ongetwijfeld gutste de brave man het zweet van het hoofd, waarop steek en pruik, een voorwerp dat tegen de verwachting in niet is vervaardigd van uitgeplozen met de sisaltouw.

Een geheimzinnige hofdignitaris is verantwoordelijk voor de verschijning elk jaar en steeds precies op tijd - van het driewielige vuilniskarretje met .stadsreiniger. Nauwelijks is de Koningin in de Ridderzaal verdwenen of prompt rtidt de man met zijn fris groen karretje langs stram staande militairen om eventuele paardevijgen niet een gloednieuwe bezem te verwijderen.

Rond twee uur kreeg het Binnenhof weer de aanblik van een slecht onderhouden parkeerterrein. Zacht vloekend haalden gedienstigen de baldakijn omlaag. Het traditionele Oranjezonnetje legde het dit jaar af tegen de motregen.

In een bekendmaking van het Saoedi-Arabische ministerie van buitenlandse zaken werd bekend gemaakt dat de beide landen ook overeengekomen zijn om ambassadeurs uit te wisselen.

Saoedi-Arabië had de betrekkingen met West-Duitsland in 1965 verbroken toen Bonn overging tot erkenning van de staat Israël.

Wegens overvloed aan copy zijn wij helaas genoodzaakt vandaag de feuilleton niet te plaatsen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Motregen wint van Oranjezon

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken