Bekijk het origineel

Toekomst van NAVO-basis op het spel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Toekomst van NAVO-basis op het spel

MR. LLWS;

2 minuten leestijd

LONDEN — De secretaris-generaal van de NSVO, mr. J. Luns, heeft gisteren gewaarschuwd dat het Brits-IJslandse geschil over de visscrijgrenzen nadelige gevolgen kan hebben voor de toekomst van de Amerikaanse luchtbasis bij Keflavik. Hij deed dit in Londen op zijn terugreis naar Brussel na op I,Tsland besprekingen te hebben gevoerd over de basis, die een belangrijk onderdeel vormt van de Noordatlantische verdediging. Er zijn ongeveer 3.000 Amerikanen gelegerd.

In j-uli had IJsland de Verenigde Staten en de NAVO gevraagd om een herziening van het verdrag inzake de basis. Mr. Luns kwam naar zijn zeggen naar Reykjavik om over de kwestie te praten. Met nadruk verklaarde hij niet op te treden als bemiddelaar in het Brits-IJslands geschil. Hij zei dat het hem getroffen had dat op IJsland iedereen zich zo zeer bij het conflict betrokken voelt. Hij herinnerde er aan dat de IJslandse regering met de Belgen een overeenkomst heeft bereikt over de uitbreiding van de visserijgrens van 12 tot 50 mijl en dat aan een soortgelijk akkoord met de Westduitsers wordt gewerkt. „Men zou kunnen zeggen dat de Britten nu het voornaamste struikelblok vormen", aldus mr. Luns. Hij achtte het mogelijk dat de onderhandelingen tussen Londen en Reykjavik spoedig worden hervat. Mr. Luns verklaarde dat de IJelanders graag met hem over de visserijkwestie wilden praten. Premier Olafur Johannesson en zijn ministers hadden de NAVO er van beschuldigd dat zij te weinig doet om het geschil op te lossen. Op de vraag of de communisten op IJsland proberen de NAVO te torpederen, antwoordde de secretaris-generaal van deze organisatie: „Zij hebben dezelfde opvatting over de NAVO als de communisten in andere landen. Zij hebben duidelijk geprofiteerd van het conflict".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Toekomst van NAVO-basis op het spel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken