Bekijk het origineel

Milieuvereniging kant zich tegen tweede Zeeuwse kerncentrale

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Milieuvereniging kant zich tegen tweede Zeeuwse kerncentrale

2 minuten leestijd

De vereniging milieuhygiëne Zeeland (VMZ) heeft een fel protetst laten horen tegen de plannen van de provinciale Zeeuwse Energiemaatschappij om eventueel binnen enkele jaren tot de bouw van een tweede kerncentrale bij Borssele over te gaan.

Dinsdagmiddag kondigde de Commissaris van de koningin in 2^eland mr. J. van Aartsen, tijdens een persconferentie in Middelburg de uitbreidingsplannen van de aluminiumfabriek Pechiney Nederland NV in het Sloeaagebied aan. Franse concern heeft echter enkele voorwarden verbonden aan de uitbreiding. De belangrijkste is wel de levering van betrekkelijk goedkope elektriciteit. Na voltooiing van de uitbreiding zal Pechiney namelijk 450 megawatt gebruiken. Dat is evenwel als de capaciteit van,de momenteel nog proefdraaiende kerncentrale in Borssele.

BELANGRIJK
Zeeuwse energiemaatschappij (PZEM), Volgens de VMZ neigt de provinciale geruggesteund door de afnemer Pechiney, duidelijk naar de bouw van een tweede kerncentrale. Dit om dit bedrijf voor haar produkfcie-uitbreiding in het Sloegebied tegen een aanvaardbare prijs van een stabiele stroomleverantie te voorzien. Goedkeuring voor een tweede kerncentrale wordt gevraagd aan de ministeries van economische zaken en van volksgezondheid en milieuhygiëne. De VMZ is echter van mening mening dat het energiebeleid nationaal geregeld moet zijn, omdat het een nationaal belang is. „De besluitvorming over het toelaten van kernenergie is zo belangrijk dat deze niet door de levernanciers van energie, samen met enige ministers, genomen mag worden, doch geregeld moet worden Via de volksvertegenwoordiging. Zolang de problemen van het radioacHef afval niet zijn opgelost en waarschijnlijk is dit onoplosbaar, as het onverantwoord het nageslacht daarmee te confronteren. Het vestigen van een tweede kerncentrale zal onvermijdelijk gevolgd worden door het oprichten van een verwerkingsfabriek voor radioactief afval, waairoee nog grotere gevaren worden binnengehaald." aldus de VMZ.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Milieuvereniging kant zich tegen tweede Zeeuwse kerncentrale

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken