Bekijk het origineel

Arabische olie als doiiimekracht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Arabische olie als doiiimekracht

1 minuut leestijd

LONDEN, donderdag — Dr. Nadim Patsjassi, de (Iraanse) oud-secretarisgeneraal van de OPEC, de organisatie van olie-uitvoerende landen, heeft woensdag te Londen gewaarschuwd dat de olielanden hun oruneteUjke macht zouden kunnen gaan gebruiken om Amerika een regeUng van het Arabisch-Israëlische conflict op te dwingen.

De Arabieren bezitten nu de sleutel tot de energie- en monetaire crisis, aldus Patsjassi die sprak op een conferentie belegd door het blad The Financial Times. De Arabieren zullen weten hoe ze hun macht moeten gebruiken als een polltiök wapen om te forceren dat er een rechtvaardige regeling in het Midden Oosten tot stand komt.

De olielanden, zei hij, zouden de productie moeten „bevriezen" op het peil van thans en dit pas beëindigen als Israël zich terugtrekt uit de in 1967 veroverde Arabische gebieden. Voorts zouden alle in de olielanden werkzame maatschappijen voor 51 percent door die gastlanden moeten worden genaast. De Arabieren, zei hij, beschikten over de macht en het geld om een financiële wereldcrisis in het leven te roepen als en wanneer zij dit wilden. Hij voorzag dat de olieprijs, thans 3 dollar per vat „aan de bron", in zeven jaar tijds zou '.ijn gestegen tot 10 dollar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Arabische olie als doiiimekracht

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken