Bekijk het origineel

Europese verkiezingen niet perse nodig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Europese verkiezingen niet perse nodig

DISSERTATIE PATIJN

2 minuten leestijd

De uitbreiding van de bevoegdheden van het Europees parlement is niet afhankelijk van de rechtstreekse verkiezing van de Europese parlementariërs. Verkiezingen en bevoegdheden zijn immers niet van elkaar afhankelijke, maar elkaar versterkende elementen. Tot deze conclusie komt het socialistische Tweede-Kamerlid dr. S. Patijn in zijn proefschrift over „De uitbreiding van de bevoegdheden van het Europees parlement", waarop hij gisteren promoveerde aan de Utrechtse universiteit.

Dr. Patijn ontving onlangs van de politieke commissie van het Europees parlement de opdracht een rapport samen te stellen over het houden van rechtstreekse verkiezingen voor het Europees parlement.
De uitbreiding van de bevoegdheden van het Europees parlement, zo stelt hij in zijn proefschrift, zal in de nabije toekomst een zaak van kleine stappen voorwaarts zijn. Een deel van de bevoegdheden van de Raad van Ministers zal moeten worden overgeheveld naar het Europees parlement, zonder dat de rol van de Europese, commissie wordt verzwakt.
Bovendien is het noodzakelijk dat de politieke en maatschappelijke stromingen, die zich in de landen van de Europese Gemeenschap manifesteren, ook in het Europees parlement duidelijk naar voren treden. Nu wordt er tussen de politieke fracties nog teveel naar een communis opinio gestreefd. Dat bevordert de herkenbaarheid van het Europees parlement als parlementaire instelling niet.
In het algemeen is trouwens volgens dr. Patijn, de band tussen het Europees parlement en het politieke leven in de lidstaten te zwak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Europese verkiezingen niet perse nodig

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken