Bekijk het origineel

„KGB heeft met proces gedreigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„KGB heeft met proces gedreigd"

RUSSISCH KUNSTHISTORICUS:

2 minuten leestijd

MOSKOU — Een Russische kunsthis-

cumenten te behoeden voor vernietiging". toricus, Jevgeni Barabanof (29), i.'i met een proces bedreigd, omdat hij Intussen heeft Radio-Moskou de Amemanuscripten en toto's naar het Westen had gestuurd. Hij heeft dat gisteren in Moskou meegedeeld. De Russische staatsveiligheidsdienst (KGB) had, zei Barabanof, op 24 augustus zijn flat doorzocht en hem ontboden voor ond«>rvraging. Uit deze ondervraging was gebleken dat de KGB „verscheidene maanden lang elke dag van mijn leven had doorgelicht". De kunsthistoricus was bedreigd met gevangenis.straf „omdat zijn activiteit tegen de Sowjetunie was gericht".

ENIGE KANS
Volgens Barabanof had hij de manuscripten en documenten naar het Westen gestuurd, „omdat het Westen de enige gelegenheid bood om deze dorikaanse senaat beschuldigd van inmenging in de binnenlandse zaken va de Sowietunie. Een Russische commentator reageerde in een Engelstalige uitzending op een uitspraak van de Amerikaanse senaat, die bij de Sowjetunie had aangedrongen op vrije emigratie en vrije uiting van denkbeelden.

GENEGEERD
„De senaat noemt twee Russische burgers, Pjotr Yakir en Viktor Krasin, slachtoffers an wraakoefeningen", aldus de Russische commentator. „Zij negeert echter het feit dat deze twee werden veroordeeld in een openbaar proces dat volledig overeenstemde met de Russische wet inzake activiteit tegen de staat. Heeft elk land niet het recht zijn eigen wetgeving te volgen?", merkte de Russische commentator ver ier op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

„KGB heeft met proces gedreigd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken