Bekijk het origineel

OORLOG EN VREDE

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

OORLOG EN VREDE

Enkele bijbels-theologische en kerkhistorische verkenningen

2 minuten leestijd

Het is niet zo'n eenvoudige, ook gee n dankbare taak om over Oorlog en Vrede te spreken of te schrijven. Vele n hebben zich over dit onderwerp gebogen en beraden. Het is bepaald ge en „nieuw" onderwerjp. Let u maar eens op de stroom publicaties, die dit onderwerp betreffen. Daarbij komt, dat de situatie in de wereld van vandaag er niet gemakkelijker op geworden is. We kunnen niet zo maar wat k nopen doorhakken. Verder is men ook heel sterk emotioneel bij de zaa k betrokken. Al te gauw kiest men een standpunt, waarbij voor een ander ge zichtspunt nauwelijks ruimte gelaten wordt. Het valt ook op, dat veel jon geren, zo om en nabij de twintig, erbij betrokken (moeten) zdjn. Zij stellen hu n vragen en verwachten een afdoend antwoord. Men heeft er bepaald geen b ehoefte aan ook hierover eens „in en uit te praten". Met name van de kerk (en), de voorgangers en ambtsdragers verwacht men een opstelling, en o, wee, wanneer deze er niet zo meteen uitkomt en niet beantwo ordt aan wat men zelf meende.

Nu is er bij onze overwegingen, ons richtend tot de lezers van het Reformatorisch Dagblad, een uitgangspunt: we trachten beslissend te luisteren naar de boodschap van de Schrift. We aanvaarden, dat de Bijbel het Woord van God is, en hebben na te gaan, wat God ons in dezen heeft te zeggen. Israël, van onder het Oude Verbond. Men heeft bij voorbeeld in de bezettingstijd zich in bepaalde kringen beroepen op de houding van Jeremia bij het beleg en de inname van Jeruzalem.

Het Oude Testament geeft heilshistorle en het gaat niet aan om ons land en volk de plaats te doen Innemen, die eens Isra41 als uitverkoren volk bezette onder het Oude Verbond. Men leze de tekst eok in verband met heel het hoofdstuk en het betreffende bijbelboek.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

OORLOG EN VREDE

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken