Bekijk het origineel

Zwaardrecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zwaardrecht

2 minuten leestijd

Het Nieuwe Testament kent ook de oorlog. Weliswaar lezen we daar niet meer van .,de heilige oorlog", die het volk Israël moest voeren tegen heidense volken. Immers, de Christus des Heeren is voortgebracht, de Kerk komt tot openbaring, eerst uit Israël, maar daaama en daarnaast ook uit de heidenen. De wereld moet de vrede van de Kerk kunnen zien afstralen.

We lezen in het evangelie, dat Johannes de Doper, de wegbereider des Heeren, de soldatenstand als zodanig niet afkeurt. We lezen ook geen woord van afkeuring van de Heere Jezus aan het adres van de heidense hoofdman, omdat hij tot het legei behoort, en dus „werktuig van de oorlogsdemon" is. zoals velen tegenwoordig menen.

Nog belangrijker voor ons onderwerp is, dat de overheid het zwaardrecht wordt toegekend In Romeinen dertien en In de eerste Petrus-brief (2:13-16) wordt de plicht om gehoorzaamheid te betonen aan de overheid sterk benadrukt. Deze laatste heef! naar Gods wil en isedoellng aanspraak op gehoorzaamheid en het recht tot strafultvoering, zij dient tot rust en vrede en mag zelfs van de Kerk uit rekenen op gebed (1 Tim. 2). Er is geen vrede zonder recht en gerechtigheid. Het is zeer moeilijk deze tot gelding te brengen. Men kan zeggen, dat volgens het Nieuwe Testament gehoorzaamheid regel is, behalve waar sprake is van demonisering, vergoddelijking van de overheid en staat. Er bestaat spanning tussen Romeinen dertien en Openbaring dertien.

Ongetwijfeld hebben de internationale verhoudingen en de uitvinding van de kernwapenen het probleem te meer ingewikkeld gemaakt, maar hef nieuwtestamentisch getuigenis blijft ook desondanks hetzelfde.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Zwaardrecht

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken