Bekijk het origineel

Weer protesten tegen Zeeuwse kerncentrale

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Weer protesten tegen Zeeuwse kerncentrale

OOK VRAGEN AAN MINISTERS

2 minuten leestijd

Er komt een storm van protesten los rond de voorgenomen uitbreiding van het aluminiumconcern Pechiney Nederland N.V. en de bouw van een tweede kerncentrale in het Sloegebied.

Na de vereniging milieuhgiëne Zeeland zegt het „Moratoriumcomité Nederland" in een reactie met grote verontwaardiging kennis te hebben genomen van de plannen om een tweede kerncentrale van 660 megawatt in het Sloegebied te bouwen. De bouw werd nodig geacht om op die wijze te kunnen voorzien in de behoefte van goedkope energie van Pechiney Nederland NV, ten behoeve van de door deze onderneming geplande uitbreiding van de produktiecapaciteit „dit betekent in feite, dat een openbaar nutsbedrijf (de Provinciale Zeeuwse Energiemaatschappij) voor de tweede maal onder druk van het internationale bedrijfsleven plannen ontwikkelt, tegenstrijdig aan de belangen van het Nederlandse volk in het algemeen en de Zeeuwse bevolking in het bijzonder".

Het „Pechiney-coUectief", waarin verschillende groepen zoals de „Projectgroep Rljn-Schelde-Delta" verenigd zijn, maakt ernstig bezwaar tegen de vestiging van dit soort bedrijven in Zeeland, die door hun internationale machtspositie de democratische besluitvorming beleiiüperen. De geërfden van het buurtschap Veldhuizen in Ede kwamen donderdagmorgen na klokgelui i)a« de Oude kerk weer in hun jaarlijkse buurtspraak bijeen. Dit is 'nog de enige overgebleven bestaande buurtspraak in Ede.

Men sprak er over de toestandvan de bossen na de tweede stormen en de ernstige erosieverschijnselen van de heide die te lijden heeft van te veel massarecreatie. Er is een groeiende belangstelling voor deze eeuwenoude traditie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Weer protesten tegen Zeeuwse kerncentrale

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken