Bekijk het origineel

'Duisenberg heeft met cijfers gesjoemeld'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

'Duisenberg heeft met cijfers gesjoemeld'

Hans Wiegel (VVD):

3 minuten leestijd

De rij'ksbegroting van het kabinet-Dan Uyl kan naar de mening van de liberale fractieleider in de Tweede Kamer Hans Wiegel een caitalisator worden voor de politieke verhoudingen in ons land.

De politieke leider van de WD zei dit gisteravond in Den Haag op een bijeenkomst van de plaatselijke afdeling van deze partij. Dte belangstelling voor deze bijeenkomst was bijzonder groot: ruim 2.200 personen woonden de vergadering bij.

De heer Wiegel ontwikkelde opnieuw ernstige kritiek op de inhoud van de rijksbegroting 1974. Hij herhaalde zijn beschuldiging aan het adres van minister-president Den Uyl en van minister Duisenberg (financiën) dat zij „met cijfers hebben gesjoemeld". De VVD-fractlevoorzitter zei dat de KVP- en ARP-ministers in het kabinet „onder de voet van de PvdA zijn gelopen".

Naar zijn mening staan de fracties van deze partijen voor een dUemma: of zij wijzen de voorstellen van het kabinet af en daarmee zetten zij eigen ministers in de kou, of zij accepteren die voorstellen en daarmee zetten zij de kiezers in de kou.

VERKEERDE WEG

De heer Wiegel noemde nieuwe verkiezingen de enige manier om de fractievoorzitters Andriessen (KVP) en Aantjes (ARP) duidelijk te maken dat zij de verkeerde weg hebben gekozen.

In zijn speech merkte Wiegel nog op dat minister-president Den Uyl bij de voorstellen tot verdubbeling van de huurwaarde vergeten heeft te wijzen op de sterke- stijging van de onderhoudskosten van de eigen woning of — zo zei hij — hij heeft doelbewust een volstrekte valse voorstelling van zaken hierover gegeven.

Sprekende over de drukverzwaring voor de zelfstandigen sprak Wiegel de vrees uit dat dit misschien zal leiden tot een nationalisatie van het middenen kleinbedrijf en van de land- en tuinbouw.

Aan het firmament blonken talloze sterren, terwijl de maan haar. zacht schijnsel uitstraalde.

De boeren van Nieuwkoop wachtten op de dingen, die zouden komen.

En de vrouwen van Nieuwkoop wachtten ook in angstige spanning.

Gedlenste vrouwenhanden brachten warme dranken aan, die — hoewel het «liet bijzonder koud was, omdat het snel dooide, het ijswater drupte van de „Hij staat al lang onder verdenking, maar de bewijzen, msÉn'', zei de baljuw op spijtige toon,

„Ik moet u eens even spreken, baljuw", zei een van het tweetal-.. De andere boer liep door. , . ;.^ ;/ ;«% „Wat is er, Van Rosmal.en?"'stj;.V.iyi»., „Baljuw, ik moet, geloof ik,.sprèkérf'. „Weet je wat meer? Heb je bewijzen?" vroeg de baljuw haastig.

„Bewijzen niet, maar wel een aanwijïing mls'sdiier".

„Vertel op. Wij kunnen meteen wel doorlopen".

„Ik ben Rooms, baljuw, maar dat neemt niet weg, dat ik van de Fransen niets moet hebben".

„Je hebt dapper meegeholpen deze nacht, Hulde!" zei de baljuw. • ,

„Maar er zijn enkele Roomsen, die er niet zo over denken". „'t Is bekend", merkte de baljuw op. „Tot hen behoort Van Meerwijk". De baljuw en Jan Arends gingen scherper luisteren.

„Deze zomer was ik bij hem op bezoek. Het was de laatste keer, want hij zei dingen, waarmee ik; tmj niet kon verenigen". . „Wat dan wel?" vroeg de baljuw. „Hij hoopte, dat de Fransen zo spoedig mogelijk in Holland zouden komen om de Roomse Staat ,te herstellen. Hij beledigde de Prins van Oranje. Ik heb hem gezegd, voorzichtig te zijn met zijn woorden. Hij drukte zich zo kras uit, dat ik zei: „Je kon,-zo wel eens een verrader van je volk worden". Hij werd toen bleek van schrik en woede. Van dat ogenblik af heb ik gevoeld, dat er Iets met hem niet in de haak was".

„Stond hij in verstandhouding met de vijand?" vroeg de baljuw.

„'k Weet het niet, bajuw. baljuw die tijd heb ik hem links laten liggen, 'k

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

'Duisenberg heeft met cijfers gesjoemeld'

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken