Bekijk het origineel

SHELL SPANT PROCES AAN TEGEN VN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

SHELL SPANT PROCES AAN TEGEN VN

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Shell Nederland spant een proces aan tegen Vrij Nederland wegens het publiceren van het verhaal over een gefingeerde ramp in het Rijnmondgebied. Ook zal Shell een klacht deponeren bij de Raad voor de journalistiek. Mr. J. H. R. van Schaik, presidentfirecteur van Shell Nederland, •vindt het verhaal in Vrij Nederland „bijzonder onbehoorlijk". Van Schalk wil met het proces bereiken „dat dagen weekbladen in de toekomst voorzichtiger zullen zijn met het bekladden van de goede naam van industrieën en het doen van publikaties als deze". De in Vrij Nederland (11 augustus) beschreven ramp begint met explosies in de raffinaderij van Shell in Pernis.

Alvorens juridische stappen te overwegen had Shelp een voorstel gedaan aan Vrij Nederland tot rectificatie. Dit werd geweigerd. Momenteel zijn juristen van Shell bezig met het opstellen van de dagvaarding. De zaak zal aanhangig worden gemaakt bij de rechtbank in Amsterdam.

Hoofdredacteur Rinus Ferdinandusse van Vrij Nederland noemde het giste ren „uiterst belachelijk" dat Shell uit boosheid over een gefingeerd verhaal een proces gaat beginnen. Hij benadrukte dat Vrij Nederland met het „rampverhaal" het algemeen belang wilde dienen. „Wij hebben dat verhaal niet zomaar geschreven. Het was een reactie op een rampenfolder, die kort daarvoor aan de inwoners van Vlaardingen was uitgedeeld."

Hij toonde wel begrip voor het standpunt van Shell dat in een gefingeerd verhaal gefingeerde namen hadden moeten worden gebruikt,. .„Maar in dit geval vonden wij het nuttig om Shell wel te noemen. De „skyline" van Vlaardingen wordt geheel beheerst door Shell."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

SHELL SPANT PROCES AAN TEGEN VN

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken