Bekijk het origineel

EEG doet nog niet mee aan wereld suikergesprek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EEG doet nog niet mee aan wereld suikergesprek

3 minuten leestijd

DEN HAAG — De vooruitzichten op deelneming van de EEG aan een nieuwe internationale suikerovereenkomst zijn goed, maar te betwijfden valt of dit nog rond komt voor 10 oktober a.s., dat is de datum waarop de in Geneve aan de gang zijnde onderhandelingen over deze overeenkomst moeten zijn afgesloten.

Ir. P. J. Lardinois, lid voor landbouwzaken van de Europese Sommissie, vertelde dit vrijdag in Den Haag tijdens een persgesprek. Twijfels heeEthij ook nog als de EEG wel tot meedoen besluit, want bij het overleg in Geneve (ander auspiciën van de Unctad, de handels- en ontwikkelingsorgarasatie der Verenigde Naties) doen zich vele problemen voor.

Persoonlijk Ls deheer Lardinois van mening dat de Gemeenschap tot de nieuwe overeenkomst moet toetreden, maar ook dat men de bestaande overeenkomst (waarin de EEG niet deelneemt) veel meer mogelijkheden zo'u moeten geven dan ze nu heeft.

De EEG heeft eerder dit jaar al gevraagd de op 31 december a.s. aflopende oude overeenkomst nog een jaar te verlengen, tot eind 1974, wanneer de huidige EEG-suikerregeling afloopt. Die verlenging is toen echter afgewezen.

Ir. Lardinois vreest dat men nu tijd tekort zal komen, ook voor het verzoenen van de tegenstellingen binnen de EEG: het ene land staart zich blind op het voortbestaan van een tekortsituatie, het andere acht de waarschijnlijkheid daarvan maar gering. De EEG heeft duidelijk gesteld dat haar aanbod, een netto-importpositie van tenminste 600.000 ton in te nemen, niet geldt in een tekortsituatie. NIET ONREDELIJK

Gevraagd naar zijn mening over de revaluatiecompensatie, die de Nederlandse regering aan de boeren geeft, antwoordde ir. Lardinois dat deze hem globaal gezien niet onredelijk voorkomt, al kunnen er per sector van het agrarische bedrijf verschillen zijn. Voor de compensatie via de BTW, waartoe de Nederlandse regering besloten heeft, had ir. Lardinois als Europees functionaris ,,meer respect" dan voor de grenscompensaties. De argumentatie die de Nederlandse regering voor de revaluatie op zichzelf heeft aangevoerd kwam hem ,,zeer ongeloofwaardig" voor. GOEDE RESULTATEN

Zorgen maakt ir. Lardinois zich over de te trage modernisering van de landbouw in West-Europa, deze moet versneld worden. Van de nu in de Gemeenschap toegepaste rentesubsidies is hij als Nederlands minister niet zo'n groot voorstander geweest.. Toch zijn ze, bij een gemiddeld. Europees rentepeil van 10 a II procent, niet zo'n gek middel om tot versnelde modernisering te komen. De afvloeiing uit de landbouw in heel West-Europa stagneert op het ogenblik door de overwegend goede resultaten die in de landbouw bereikt zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

EEG doet nog niet mee aan wereld suikergesprek

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 22 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken