Bekijk het origineel

Beteugeling inflatie roept gevaar voor recessie op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Beteugeling inflatie roept gevaar voor recessie op

Prof. Witteveen

3 minuten leestijd

NAIROBI — De nieuwe directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Nederlander prof. H. J. Witteveen, heeft maandag gezegd dat pogingen om de inflatie te beteugelen in de geïndustrialiseerde landen een recessie zouden kunnen veroorzaken.De vroegere Nederlandse minister van financiën zei dit in zijn toespraak op de openingszitting van de jaarlijkse IMF-vergadering in Nairobi. Witteveen is in augustus benoemd als hoofd van het IMF.

De industriële wereld heeft een krachtig herstel doorgemaakt van de economische terruggang of recessies in de periode 1970-71, zo zei Witteveen. In deze landen, zo voegde hij eraan toe, is in de eerste helft van 1973 de totale produktie met meer dan 7 procent toegenomen.
Het gemiddelde percentage van de groei van de produktie in de industriële landen zal in de nabije toekomst zeker dalen als beperkingen in de bevoorrading zullen optreden en de uitwerking van de strengere economische politiek voelbaar zal worde.

PRECAIR
In enkele landen zijn inderdaad reeds tekenen die op een vertraging van de economische groei wijzen. De belangrijkste kwestie is of het mogelijk zal zijn een goede overgang tot stand te brengen naar een houdbare groei, door zonder een recessie te veroorzaken de pressie van een te grote vraag te verwijderen, zo zei Witteveen.
Een dergelijke taak is natuurlijk zeer moeilijk, en is in de huidige omstandigheden des te moeilijker omdat we genoodzaakt zijn op te treden tegen het probleem van de steeds sneller toenemende inflatie, aldus Witteveen.

OVEREENKOMST ?
NAIROBI (Kenya) — President Jomo Kenyatta heeft vandaag de jaarvergadering van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds in Nairobi geopend. In zijn openingsrede riep hij op tot een „Nairobi overeenkomst" te komen over monetaire hervorming. Voorts pleitte hij voor het instellen van
ontwikkelingsfondsen om de kloot tussen de arme en rijke landen te overbruggen.
Uit de resultaten van enkele voorbesprekingen is echter gebleken dat het nog tot 1 juli 1974 zal duren voordat een overeenkomst over monetaire hervorming kan worden gesloten.
„Er moeten oplossingen worden gevonden", zei de president over de huidige monetaire problemen. „Als er geen verandering in de monetaire toestand komt zal een zelfde monetaire situatie zoals we die 40 jaar geleden hadden onvermijdelijk zijn".
Buiten het moderne congresgebouw, waar de vergadering wordt gehouden, werden de nogal konservatief geklede ministers van financiën en presidenten van centrale banken verwelkomd door in kleurrijke kleding gestoken en met veren uitgedoste Afrikaanse dansers. Zie verder financiële pagina.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Beteugeling inflatie roept gevaar voor recessie op

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken