Bekijk het origineel

Molens steeds weer in trek voor dagje uit

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Molens steeds weer in trek voor dagje uit

Prachtige molens in Utrecht

4 minuten leestijd

Tot in de uithoeken van de wereld is Nederland bekend om zijn mooie molens. De molens nemen als toeristische trekpleisters een belangrijke plaats in. Veel buitenlanders die Nederland „doen" vertrekken niet alvorens enkele molens gekiekt te hebben. Toch zijn het niet alleen de buitenlanders die zich voor onze molens interesseren. Ook bij de Nederlanders zelf is een stijgende belangstelling te constateren. Op verschillende plaatsen in ons land worden momenteel cursussen gehouden waar men voor amateurmolenaar kan worden opgeleid. Er is zelfs een officieel examen aan verbonden. Onder de cursisten vindt men mensen van diverse pluimage: zakenlui, mensen uit een oud molenaarsgeslacht, advocaten, arbeiders ere ..... . vrouwen.

Een van de molendeskundigen die zich dagelijks bqiglioudt met de molens in ons land is de heer Jo Malisse die alle molens in de provincie Gelderland tot zijn werkterrein kan rekenen. iVfalisse is blij mèt de belangstelling voor de molens. Volgens hem zouden er echter nog veel meer molens moeten worden gerestaureerd. „We staan bekend om onze molens tot in de verste hoeken van de wereld. Laten we toch vechten voor die ongeveer duizend molens die we nog hebben. Laut ze ten koste van alles loch niet verbasteren tot weekendhuisjes of souvenirswinkeltjes".

In kringen van molenliefhebbers is men erg ingenomen met de molenaarscursussen. Malisse." „Door die cursussen krijgen we ook weer gegadigden voor een gerestaureerde molen. We krijgen veel aanvragen van mensen die in een molen willeh wonen, maar we hebben natuurlijk het liefst een amateur of een beroepsmolenaar. Die zijn deskundig en bovendien bereid mensen in de molen te ontvangen, aan het onderhoud te werken en de molen regelmatig, en wat belangrijk is, deskundig te laten draaien. Per slot van rekening vertegenwoordigt een molen altijd nog een bedrdag van enke Ie tonnen".

Dagje-uit

Molenliefhebbers weten ook te vertellen dat veel meer mensen een dagje-uit besteden aan een molentochtje. Men gaat dan een route uitstippelen en op een dag verschillende molens bekijken. Ook wij dalen' dit en wel in de provincie Utrecht. Uiteraard kan men hiervoor ook de provincie Gelderland, Overijssel, Zuid of Noord Holland uitkiezen. Utrecht biedt echter ook een schat aan m.olens die de moeite van een speciaal ritje zeker waard zijn. En voor degene die werkelijk alle molens die er in deze provincie staan wil bekijken verdient het aanbeveling het Molenhoek Provincie Utrecht te kopen. (Uitg. Unieboek n.v. Bussum). Hirin is werkelijk alles te vinden over de Utrechtse molens.

Route

We begonnen aan onze molentocht in Abcoude bij de Broekzijdermolen aan de Geinnoord d33. Deze uit 1641 stammende molen is eigendom van de Stichting De Utrechtse Molen. Hij is gerestaureerd in 1969. Het is een grondpoldermolen en hij wordt bewoond door de molenaar. Evcn-sens de moeite van het bekijken waard is de „Eilinzon" en achtkante binnenkruier aan de Winkeldijk no. 19 a. In Abcoude is ook nog de „Delphine", een grondpoldermolen te bezichtigen. Het bouwjaar is 1874. Een' andere molen in Abcoude ligt aan de Rijksstraat weg en heet Het Hoog- en Groenland

Iets verderop in Nigtevecht staat do Garstenmolen. (een grondwatermolen), In Vreeland kan men een grondDoldermolen en een stellmgkorenmolen zien. Beide molens staan aan de Nigtevechtseweg.

Beide molens zijn ook particulier bezit. Weer iets verder naar het zuiden, in Loenen, staan een^ drietaj molens, de Loenderveensmolen (Oud104), de Hoop ( in de Dorpsstraat) en de wipwatermolen aan de Angstelkade.

Een belangrijke functie vervullen de beide molens in Wilnis. De molen aan de Oudhuyzerweg is bekend als museum. De wipwatermolen aan de Westveensekade is een werkende molen.

Via Breukelen, Kockengen en Maarssen (waar overigens ook verschillende molens staan) kan men, aangekomen in Tienhoven, de wipwatermolen „De Trouwe Waghter" vinden aan de Dwarsdijk 13.

Korenmolens

Vier stellingkorenmolens kan men zien in Montfoort, Groenekan, Westbroek ca Utrecht. Mooi is ook de stellingkorenmolen in Wijk bij Duurstede. Men rijdt er met de auto onder door. Twee wipwatermolens van de Stichting de Utrechtse Molens staan er in Lopik en lutphaas. Iets meer in het zuiden en oosten van de provincie kan- men o.a. de grondkorenmolen aan de Rijksstraatweg in Eist (U) bekijken, de mooie witte „Binnenmolen" in Rhenen ea „De Nieuwe Molen" een stellingkorenmolen aan. de Mulderslaan in Veeoendaai.

De route van deze molentocht loopt min of meer van het noordwesten van de provincie via het zuiden naar het zuidoosten. Uiteraard kan men ook de omgekeerde volgorde nemen- Dit al naar gelang de woonplaats of plaats waar men wil starten. Men hoeft echt geen uitgesproken molenliefhebber te zijn om tot de slotsom te komen dat een dagje langs de Utrechtse molen een prachtig dagje-uit kan zijn. Daarvoor zijn er onderweg ook nog veel andere bezienswaardigheden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Molens steeds weer in trek voor dagje uit

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken