Bekijk het origineel

Inzendingen uit 73 landen op ANUGA 73 in Keulen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Inzendingen uit 73 landen op ANUGA 73 in Keulen

Grote levensmiddelenexpositie

4 minuten leestijd

Bondkanselier WlMy Brandt opende zaterdagmorgen in Keulen de ANUGA'73, de grootste levensmiddöIententoonsteJJing ter wereld. Daarbij was ook aanwezig kodbouwminister Joseph Ertl, zodat wel duidelijk is, dat de Duitse regering veel belang hecht aan deze expositie; zeker niet vreemd a)ls men weet, dat 3333 ondernemers uit 73 landen hier hun produfcten tonen.

Om nog enkele cijfers te noemen: men beschikt in de Rheinhallen, waar de expositie wordt gehouden over een oppervlakte van 150,000 m2, waarvan 86.539 m2 door standruimte wordt ingenomen. Er zijn 59 officiële landeninzendingen. Op een vorige week vrijdag belegde persconferentie werd uitvoerig informatie verstrekt over de inzendingen van de diverse landen. Uiteraard waren wij erg nieuwsgierig naar de Nederlandse presentatie op dit internationale gebeuren. De export van levensmiddelen uit ons land is zeer belangrijk, want West-Duitsland is onze grootste klant. Vorig jaar Importeerden onze Oosterburen in totaal voor 24.9S miljard Duitse marken aan agrarische produkten. Het Nederlandse aandeel hierin was 5.37 miljard DM. Zo levert ons land bijv. 73 procent van alle geïmporteerde braadkuikens. Van de kaasinvoer in de Bondsrepubliek neemt Nederland 53 procent voor zijn rekening. Vorig jaar exporteerden wij voor 818 miljoen DM aan groenten naar Duitsland en dit betekende 60 procent van de totale importbehoefte van dit land.

Er komen overigens ook steeds meer Duitse produkten ons land binnen. De import van voedings- en genotmiddelem uit de Bondsrepubliek steeg vorig jaar zelfs met 33 procent naar bijna 908 miljoen DM. Voor ons land is de ANUGA, die om de twee jaar wordt gehouden dan ook van groot belang. Omdat er produkten uit zoveel landen worden getoond, die allemaal een greep op de Duitse markt doen is het wel noodzakelijk, dat Nederland uitstekend voor de dag komt.

We hebben zelf kunnen constateren hoe vooral ook de nieuwe EEG-partners met bijzonder goede inzendingen trachten hun nieuwe mogelijkheden uit te buiten. Het is in dit verband tekenend, dat Engeland en Denemarken na Frankrijk de tweede en de derde plaats innemen wat de buitenlandse standruimte betreft. Ook België en Italië hebben een grotere inzending dan Nederland.

De oppervlakte van onze officiële inzending bedraagt 1000 m2 en werd. ingericht door de Centrale kamer voor handelsbevordering in Den Haag. Nederland toont hier melkprodukten, kaas, groente- en vruchtenconserven, vruchtensappen, vlees- en vleeswaren, braadkuikens, rijsttafel- en Indonesische specialiteiten, aardappelprodukten, vis- en visconserven, chocoladeartikelen en bakkerijprodukten, terwijl ook verse groenten en vers fruit worden getoond.

Naast de officiële inzending zijn er nog 67 Nederlandse stands die verspreid zijn over de 14 hallen, die de tentoonstelling beslaat.

TECHNISCH CENTRUM

Niet minder dan 30 procent van deze Rheinhallen wordt ingenomen door het „Technisch centrum". Hier tonen 498 exposanten technische inrichtingen van grootkeukens, magazijnen en winkels, machines voor de levensmiddelen- en zuivelindustrie, inrichtingen voor zuivelfabreiken, verpakkingsmachines, weegschalen en vleessnijmachines, koelvitrines en automaten. De Duitse Industrie presenteert zich hier sterk met 498 stands. Niettemin geeft ons land ook hier uitnemend acte de presence; met 19 inzendingen is ons land de grootste buitenlandse inzender.

Tot en met donderdag is de ANUGA '73 geopend. Zeker voor het Nederlandse zakenleven de manier om zich te oriënteren over het wereldaanbod van levens- en genotmiddelen, technische Inrichtingen en zgn. non-foods die steeds meer in levensmiddelenbedrijven worden verkocht.

VERANDERINGEN

Daarnaast kan men zich hier ook oriënteren over de jongste marktontwildcelingen. Zo verwacht de Duitse levensmiddelenindustrie en handel nog een grote verandering in de voedingsgewoonten. Men is van mening, dat er In de toekomst veel meer „buitenshuis" zal worden gegeten, terwijl ook naar de „kant en klaar" produkten, waarbij de consument in korte tijd iets lekkers op tafel kan brengen, een steeds grotere vraag zal ontstaan. Op de laatste dag van deze „wereldmarkt" is ook de consument welkom. Wie er de mogelijkheid toe heeft raden we zeker aan van dit evenement kennis te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Inzendingen uit 73 landen op ANUGA 73 in Keulen

Bekijk de hele uitgave van maandag 24 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken