Bekijk het origineel

Minder motorkotters in Seheveningse haven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Minder motorkotters in Seheveningse haven

3 minuten leestijd

(Van een onzer redacteuren) Vorig jaar viel in de haven van Scheveningen een aanmerkelijke stqging van de vrachtvaart en toeneming van de sportvlssery te zien. Anderzijds was een verdere daling van het aantal motorkotters waar te nemen. Deze daling werd vooral veroorzaakt door het feit, dat een groot aantal kotters van de visserijhavens ten zuiden van Scheveningen, dat voorheen hun vangsten geregeld naar Scheveningen aanvoerde, na de ingebruikneming van de nieuwe afslag te Stellendam daar hun vis aanvoerde.

Deze gegevens komen van het jaarverslag 1972 van de gemeentelijke Dienst van Haven- en Marktwezen van 's-Gravenhage. Uit het verslag blijkt, dat in 1972 het gezamenlijke aantal visserijvaartuigen 48,5 pet. van het totale aantal vaartuigen bedroeg tegen 58,8 pet. in 1971. Dit werd vooral veroorzaakt door de toeneming van het totale aantal binnengekomen vaartuigen; in het bijzonder jachten, sportvissersvaartuigen en rondvaartboten. De Seheveningse vloot bestond aan het begin van 1972 uit 31 treilers en loggers en aan het eind van het jaar uit 32. De kottervloot, die in Scheveningen is gehuisvest, telde het begin van vorig jaar 15 en aan het eind 21 schepen.

Het waren vooral de niet-Scheveningse vissersvaartuigen, die de haven van Scheveningen binnenliepen (65 pet.). Twee jaar daarvoor waren het 79 pet niet-Scheveningse vissersvaartuigen, die van de haven van Scheveningen kwamen.

VRACHTSCHEPEN

Vorig jaar arriveerden er 74 (12 pet) meer vrachtschepen in de haven dan het jaar daarvoor; in 1972 waren dat er 1184 tegen 1120 in 1971. Wat de aanvoer van deze schepen betreft gaf vooral het stukgoed een enorme stijging te zien, nl. van 90.000 ton in 1971 tot 113.000 ton in 1972. Verder werden er vooral vee, • visprodukten en hout aangevoerd. Via de haven werd voornamelijk stukgoed (181.000 ton) met daarnaast groenten, fruit en vis uitgevoerd.

OVERLAST

Brugwachters belast met de bediening van de Laakbrug ondervonden in het zomerseizoen veel last van jeugdige personen, die in de nabijheid van de brug plegen te zwemmen. Tijdens de bediening van de brug klommen zij op en over het beweegbare deel en speelden daarop gevaarlijke spelletjes. Hoewel dooi* verschillende scholen in de buurt op de gevaren van dergelijke spelletjes werd gewezen, had dit weinig resultaat, aldus het jaarverslag.

De fresco-achtige wandschildering die enkele maanden geleden is blootgelegd in de Hervormde kerk van Eibergen wordt gerestaureerd. Een diepgaand onderzoek, ingesteld door de rijksdienst voor monumentenzorg, heeft aangetoond, dat de uit 1250 stammende apostelengalerij een voor Nederland unieke vondst is met een duidelijke kunsthistorische waarde. Men heeft daarom besloten naast de 750.000 die uitgetrokken is voor de restauratie van de kerk, een extra bedrag tot circa ƒ 150.000 ter beschikking te stellen voor het herstellen van de zwaar beschadigde schildering rond het koor van de kerk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Minder motorkotters in Seheveningse haven

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken