Bekijk het origineel

TOEN DE WOLKEN SAMENPAKTEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

TOEN DE WOLKEN SAMENPAKTEN

feuilleton o^ac^C3^C[:Jt:i^cptr3CdCi:i[:i3c:i^

3 minuten leestijd

gaan", antwoordde h'j onrtdeugend. „Ga je mee. Aal?" vroeg hij dan. „Eigenlijk moest ik het niet doen", zei zij, de bal terugkaatsend, „je hebt het niet'verdiend!"

Maar weldra liepen zij door de dorpsstraat naar de ouders van Arie Mesman, die hun voerderij vlak bij het dorp hadden, zodat zij die n'et hadden behoeven te verlaten, toen de inundatie begon.

Aan het firmament blorïken de sterren.

„Heel gauw kom ik voorgoed terug. Dan behoef ik niet meer weg, mijn meisje", fluisterde hij.

Zij drukte zich tegen hem aan, in baar oveïgrote dankbaarheid.

Andries was 'n een droefgeestige stemming opeens. Moeder begreep het wel. „Waar denk je aan. Dries?" vroeg zij. „Aan Dina, moeder". „Ik begreep het, jongen, ik begreep het. Je ziet die twee gelukkigen weggaan en je denkt aan je meisje in Gelderland. Het zal wel terecht komen, jongen", troostte zij.

„Als de Fransen het land moeten verlaten, zullen zij het „plunderend en moordend doen", klaagde hij, „en zij komen voorbij Dina's huis".

In haar moederl'jke tederheid voelde zij, waaraan hij dacht. Het ging haar aan het hart. Zij leed met hem mee.

En de stoere boerenjongen kuste zijn moeder. ZEVEN EN DERTIGSTE HOOFDSTUK

In het hoofdkwartier van de' Prins van Oranje, dat gelegen was op enige afstand van de stad Bonn, werd krijgsraad gehouden. . De vorige dag hadden de novemberstormen met grote hev.'gheid gewoed.

Maar nu scheen een najaarszonnetje over het bedrijvige krijgsgewoel.

Aan het hoofd der tafel zat Willem Henkdrik, prins van Oranje. Zijn gezicht was gebruind tengevolge van het vele verkeer in de buitenlucht, maar zijn droge, schorre hoest kon hij niet kwijtraken. Dooh thans dacht hij daaraan niet. H'j keek de kring van zijn hoofdofficieren rond. Het was een gemengd gezelschap: Hollanders, Duitsers en Spanjaarden. I

Het verbond, waaraan Oranje al dacht, toen Arlington en Buckingham hem de verleidelijke aanbiedingen kwamen doen, was tot stand gekomen: de keizer van Duitsland en de Koning van Spanje hadden Frankrijk de oorlog verklaad.

Aan het hoofd van het verbonden leger stond Willem van Oranje nu 'sinds vijf dagen voor de stapelplaats van het Franse leger.

Bitter was er de vorige dagen gevochten. Met ware heldenmoed was de Pr'ns van Oranje zijn mannen voorgegaan, met een ongekende doodsverachting was hij vooraan in het strijdgewoel, moed insprekend als een afdeling weifelde.

Diepe eerbied koesterden alle hoofd-officieren, die aan de tafel zaten voor hun opperbevelhebber, die jonger was dan hen allen, maar die — al was het alleen maar door zijn morele invloed — meer waard was dan zij allen tezamen.

Er heerste een opgewekte stemming in de krijgsraad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

TOEN DE WOLKEN SAMENPAKTEN

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken