Bekijk het origineel

.Overheid meer vat op industriële produktie'

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

.Overheid meer vat op industriële produktie'

Wiardi Beckmanstichting:

2 minuten leestijd

De overheid moet zich intensiever gaan bemoeien met de structuur van de industriële produlctie. Deze kenmerlcende zinsnede staat vermeld in een rapport van de Wiardi Beckmanstichting — het wetenschappelijk bureau van de PvdA — over „industriepolitiek". Er zal naar de mening van de socialisten een industrieel structuurbeleid moeten komen, dat leidt tot een meer gerichte industriële ontwikkeling. Die ontwikkeling zal meer gericht moeten worden op doelstellingen, die op het vlak van de regionale en internationale arbeids- en welvaartsverdeling liggen.

Omdat dit volgens het vanmorgen gepubliceerde rapport veelal doelstellingen zijn, die niet vla „het vrije spel der maatschappelijke krachten" kunnen worden verwezenlijkt, is een intensievere bemoeienis van de overheid met de produktlestructuur noodzakelijk.

Sterke toeneming van de aandacht vanuit de politieke sfeer voor de industriël ontwikkeling is daarnaast ook noodzakelijk in verband met de „talloze" bedrijfssluitingen, die in de laatste jaren „aan de orde van de dag" zijn en volgens de stichting het overheidsbeleid, dat streeft naar volledige werkgelegenheid, doorkruisen.

De Wiardi Beckmanstichting tracht In het rapport een basis aan te geven om te komen tot een situatie, waarin de industriestructuur een kwalitatieve verbetering, ondergaat en de industriële ontwikkeling meer gericht wordt op de verwezenlijking van maatschappelijke criteria.

Wat betreft de uitwerking van een dergelijke politiek wordt in het rapport een aantal instrumenten genoemd en uitgewerkt. Daarvan zijn te noemen: • De uitbouw van de Nederlandse herstruktureringsmaatschappij' tot een volwaardige op de totale industriële •structuurveranderingen gerichte instelling. • De opzet van een ontwikkelingsmaatschappij voor regionale industrialisatie om de industrialisatie in economisch opzicht achterblijvende regio's te stimuleren en de activiteiten dienaangaande te coördineren. • Een vergunningenstelsel voor de congestiegebieden, gekoppeld aan een heffingenstelsèl om de milleukosten van de desbetreffende bedrijven in d^ produktiekosten tot uitdrukking te brengen. • De opbouw van een researchmarkt om het maatschappelijk rendement van de technische kennis te vergroten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

.Overheid meer vat op industriële produktie'

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken