Bekijk het origineel

Sanering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Sanering

4 minuten leestijd

De opening van het Utrechtse Hoog Catharijne leverde weer het bekende beeld op van demonstranten, die protesteren tegen de sanering van de betrokken wijk. Datzelfde protest weerklinkt ook in vele Amsterdamse wijken, maar is in kleinere plaatsen evenmin afwezig. Vroeger was bij een oude vervallen buurt kaalslag de regel; het Amsterdamse Kattenburg legt daarvan nog getuigenis af. Thans is de vernieuwbouw — de term is van onze hooggeachte staatssecretaris Schaefer — in de mode. Tot op zekere hoogte zijn daar goede zakelijke motieven voor aan te voeren. De bouwkosten stijgen al jarenlang zeer aanzienlijk, in de orde van grootte van een procent per maand. Dat betekent dat de waarde van oudere huizen — relatief of absoluut — ook omhoog gaat. Afbreken wordt dan te duur en het is goedkoper om oude woningen van binnen en van buiten op te knappen, dan nieuwe te bouwen. Wanneer dat zo is, zou het onverstandig zijn om het niet  doen. Daarbij komt dat vele mensen — vooral ouderen — aan hun buurt gehecht zijn. Dat geldt vooral de oude volksbuurten.
Degenen bij wie deze binding minder sterk was, zijn in de loop der jaren al naar de „betere" buurten vertrokken, maar zij die de solidariteit en de sfeer van de oude buurt op hoge prijs stellen, zijn gebleven. Welnu, waarom zou men deze mensen dwars zitten als het ook anders kan. Maar in het streven naar behoud van de oude buurten spelen ook onjuiste motieven een rol. De huren van deze oude woningen zijn zeer laag. Nu bieden zij wel weinig oomfort en veel ongemak, maar ook dan zijn die huren vergeleken met de vier of vijfhonderd gulden per maand die men, voor nieuwe woningen moet betalen, nog aan de lage kant. Dat belemmert de doorstroming en veroorzaakt dat de bewoners hun vervallen huurhuis opgeknapt willen zien, ook al is het dat eigenlijk niet meer waard. Want ook al worden die verbeteringen in de huurprijs berekend, dan nog blijft die huur relatief laag. Een dergelijke valse huurverhouding is schadelijk voor de volkshuisvesting en het gezinsleven. Het wonen in slechte woningen wordt hierdoor immers bevorderd. Men krijgt dan het beeld van de arbeider, die wel in een krot woont, maar niettemin een auto voor de deur heeft staan — voor zover daar voor de deur althans nog plaats voor is. Vanwege zijin minieme huur, kan bij die auto betalen en nu hij eenmaal aan die auto gewend is, kan hij er moeilijk afstand van doen om de overstap naar een beter — en daardoor ook een stuk duurder — huis te betalen. Aanpassing van het huurniveau van de oude woningen is dan ook beslist noodzakelijk, maar uiteraard niet populair. Met name de linkse partijen verzetten zich hier met hand en tand tegen. Het geld van de huurverhoging komt immers toch maar bij de kapitalisten terecht, zo stelt men. Men vergeet daarbij, dat de huidige onevenwichtigheid in huurniveaus tussen oude en nieuwe woningen, grote onrechtvaardigheden met zich meebrengt. Het is echter niet te verwachten dat de PvdA van dit kortzichtig beleid, dat zij in heel de na-oorlogse periode gevoerd heeft, afstand zal nemen. Het laatste PvdA-congres was fel tegen iedere huurharmonisatie en huurliberalisering. Daar komt ten aanzien van oude volksbuurten ook nog een hoop linkse romantiek bij. De volksbuurt is in hun ogen de kern van de samenleving; de volksbuurt is de basis van elke sociale actie. Woningverbetering en afbraak moeten echter als gelijkwaardige alternatieven worden gezien, waartussen een zakelijke keus moet worden gedam. Waar nodig zullen er huizen en buurten tegen de vlakte moeten, als ze te slecht zijn om te verbeteren, of wijken moeten voor verkeerswegen of stadsvernieuwingsprojecten. Een oude woning of een oude buurt is bepaald niet heilig, al begint dat er wel op te lijken tegenwoordig

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Sanering

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken