Bekijk het origineel

Waarom kreeg Koekoek geen onderscheiding?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Waarom kreeg Koekoek geen onderscheiding?

Vragen voor Den Uyl

3 minuten leestijd

Premier Den Uyl heeft van het Tweede kamerlid dr. Imkamp de schriftelijke vraag ontvangen waarom de fractievoorzitter van de Boerenpartij, H. Koekoek, niet tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw werd benoemd toen hij tien jaar ononderbroken kamerlid was.

,.Is het waar", zo informeert Imkamp, ,,dat het een vast parlementair gebruik is een kamerlid die tien jaar lid van de Tweede kamer is geweest, te benoemen tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. Ook wil hij weten in hoeveel gevallen sinds 1970 deze onderscheiding niet werd toegekend aan kamerleden die hun functie tien jaar lang hebben vervuld.

Verder wil Imkamp weten of het krantebenicht juist is dat deze onderscheiding niet aan de heer Koekoek zou zijn verleend omdat hij in overtreding bleek te zijn vanwege het plaatsen van enige caravans op zijn terrein.

In een toelichting merkt dr. Imkamp Op : al vind ik het systeem waarbij automatisch onderscheidingen worden toegekend aan bewindslieden op grond van het bekleden van deze functie — of aan kamerleden op grond van het bekleden van deze functie gedurende een bepaalde tijd — nauwelijks meer passen in onze tijd, zolang dit systeem bestaat behoort een dergelijk gebruik zonder onderscheid van linkse of rechtse signatuur, of rang of stand, voor ieder kamerlid op dezelfde wijze te worden toegepast. Dit eist het functioneren van de democratie in onze samenleving, aldus Imkamp.

Zoals wij vorige week vrijdag meedeelden heeft ook ds. H. G. Abma, de fractieleider van de SGP geen lintje, terwijl hij ook tien jaar lid is van de Tweede'kamer. De afdellnig decoraties van het ministerie van Binnenlandse zaken deelde ons desgevraagd mede, dat er geen vaste regels voor het verlenen van decoraties bestaan. „Het is slechts een gewoonte" aldus het ministerie.

„Is het niet sterk?" vroeg Andries, „wij hebben nog geen schot gelost en hier hebben ze tegen de Fransen moeten vechten! Die baljuw is toch een dappere kerel!"

„Dat is hij", meende Arends, „maar ik heb hem nog nooit zo woest gez'en, als toen Van Meerwijk ontvluchtte".

„Is die dan gevangen gezet?" vroeg Andries verbaasd.

Toen kwam het voorgevallene met Van Meerwijk op de proppen.

„Jammer, jammer dat hij ontsnapte!" zei Arie.

„Hij had met Pain et Vin moeten worden onthoofd", zei Andries hard.

„Is dat dan gebeurd met Pa'n et Vin?" vroeg de boer.

„Hij is gevangen genomen, vader. Er werd een speciale commissie benoemd om hem te vonnissen. Het werd een heel proces, daarom weet ik ook zoveel bijzonderheden. Ook dat van Van Meerwijt Pain et Vin heeft bekend. En daarom werd hij veroordeeld. Eergisteren is hij in 't kamp onthoofd". „En d.ie smerige winkelier loopt vrij", zei Arie, „'t Is jammer".

„Stil Arie, hij was in zijn zonden verstrikt, alleen het Franse goud lokte hem aan", meende moeder Arends.

„Het is allemaal waar", zei Arie, „maar hij is toch maar een vrij man. Hij zal wel naar Vlaanderen uitgeweken zijn".

„H'j zal zijn gerechte straf niet ontkomen", zei de boerin, „zijn geweten zal hem wel niet met rust laten".

Andries wierp het gesprek over een andere boeg.

„'t Is toch eervol, dat de Nieuwkoopse boeren de Fransen hebben teruggeslagen. Ik weet, dat Prins Willem er tevreden over was".

„Dat zal wel", meende Jan Arends, „Als de vijand hier langs gekomen was, waren de gevolgen niet te overzien geweest"

„Maar Zwammerdam en Bodegraven moesten 't bezuren", zei moeder Arends. „Het was verschrikkelijk".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Waarom kreeg Koekoek geen onderscheiding?

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken