Bekijk het origineel

Heath boos over rede Rothschild

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Heath boos over rede Rothschild

2 minuten leestijd

missie die alle plannen van de regering moet doorlichten en tegen elkaar afwegen voor de ontwikkeling van Engeland op lange termijn. Vooral op het gebied van de kosten.

Lord Rothschilds commissie maakt deel uit van het bureau van de minister-president. Daarom was het voor premier Heath des te erger dat Rothschild zonder voorkennis van de regering ongezouten dingen zei, die lijnrecht indruisen tegen het regeringsbeleid.

WOEDEND

Premier Heath is woedend op zijn opperste plannenmaker: hij liet hem gisteren stevig de les lezen en herinnerde hem er aan dat ambtenaren zich hebben te onthouden van uit

spraken in het openbaar over de regeringspoli tiek.

Voor Heath waren de gepeperde opmerkingen van Lord Rothschild vooral ook zo smadelijk omdat de premier zelf juist geen gelegenheid voorbij laat gaan om de grote trom te roeren over de verrichtingen van zijn land. Hij vind dat de Britten het nog nooit zo goed hebben gehad als nu.

KERN

Kern van Lord Rothschilds kritiek was deze opmerking: Tenzij wij fors de handen uit de mouwen steken en de gedachte overboord gooien dat we een der welvaarendste, invloedrijkste en belangrijkste landen ter wereld zijn — m.a.w. dat koningin Premier Heath Victoria nog altijd regeert — zullen we in toenemende mate ernstige moeilijlcheden ondervinden".

Lord Rothschild voorziet dat Engeland in 1985 op economisch gebied zal zijn afgezakt tot het peil van Italië en tot de helft van dat van Frankrijk of West-Duitsland. Hij zei: „We moeten beseffen dat we noch het geld hebben, noch de hulpbronnen om al die dingen te doen die wij 'Willen en waarvan we zo vaak menen dat we er het recht toe hebben".

Voor een goed verstaander was het duidelijk dat Lord Rothschild vooral peperdure projecten op het oog had zoals de Concorde, de Kanaaltunnel en het derde grote vliegveld voor Londen, dat moet woren aangelegd op een stuk droog te leggen land voor de oostkust.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Heath boos over rede Rothschild

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken