Bekijk het origineel

Enige zwerfsteenslijperij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Enige zwerfsteenslijperij

2 minuten leestijd

In de Hocht, een buurtschap ten zuiden van het Overijsselse Markelo, bevindt zich de enige zwerfsteenslijperij van ons land. (Boer) Overmeen beoefent er naast het werk op de boerderij een uniek beroep: Het zagen en polijsten van veldkeien die verwerkt worden tot tafeltjes, krantenbakken, schoorstenen en dergelijke.

Ondergronds vindt men in de Hocht de taaie keileem, die wordt gebruikt voor de fabricage van bakstenen in de „tichelwerken" in Rijssen. Zwerfstenen, een kleiner soort dan waarvan de hunnebedden zijn gebouwd, komen bij die leemopgravingen vrij. Ook de buren van Overmeen brengen de bij het ploegen vrijgekonien kleine veldkeien naar hem toe. Bij één keer ploegen komen in de Hocht wel zo'n drie honderd stenen vrij. Nee, de aanschaf van de stenen kost Overmeen niets.

„Maar", om zijn eigen woorden te gebruiken, „van de stenen kun je niet eten. Nog steeds houd ik de beesten aan omdat op de produktie van de tafeltjes, die overigens grif van de hand gaan, zo goed als geen winst wordt gemaakt". Zo kostte de voorbereiding enofiii veel. Voordat er één tafeltje was verkocht, was er al voor een bedrag van 20 duizend gulden uitgegeven.

De tafeltjes bestaan uit een glad hard ijzeren frame op 4 poten, waarop een blad wordt gelegd. Dit tafelblad wordt, nu na veel experimenteren in Markelo gemaakt. Als de belangrijke bestanddelen functioneren de stenen, bijv. graniet of veldstenen, die in pakjes worden gezaagd en gepolijst. Nu is er een blad van polyester, waarop de plakken gelegd worden. Men giet er een speciaal voor dit doel ontwikkeld polyester overheen, even laten hard worden, even laten drogen, de randen bijschuren en klaar is kees.

's Zomers wordt erf Overmeen overstelpt door gasten die van nabij het proces kunnen meemaken tegen betaling van een kleine vergoeding. De eigenaar zelf, die door zijn werk (boeren ligt hem blijkbaar niet) een stenenkenner is geworden, leidt de gasten rond en geeft deskundig uitleg. Voor op het erf is nog een plateau waar zo'n 100 stenen voorzien van naambordjes liggen tentoongesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Enige zwerfsteenslijperij

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken