Bekijk het origineel

Beproeving

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Beproeving

2 minuten leestijd

De geestelijke verlating geschiedt om ons te beproeven, opdat alzo te beter blijke wat er in ons hart is: onze oprechtheid, waardoor wij God aanhangen en Hem niet kunnen verlaten, zelfs als Hij Zijn Aangezicht van ons afkeert en ons schijnt te verlaten. „Mijn ziel kleeft u achteraan", zo zeggen we dan met David. „Hierin is de lijdzaamheid en het geloof der heiligen". Daarin juist kwam de standvastigheid van. Jacob en van de discipelen op weg naar Emmaus uit: dat deze de engel en zij Christus niet lieten gaan, ook toen zij gaan wilden. Zo staat in 2 Kron. 32:31, dat God Hiskia de koning verliet „om hem te verzoeken, om te weten wat in zijn hart was". En in Deut. 8:3 geeft Mozes de reden op, waarom God de kinderen Israels veertig jaar in de woestijn omleidde: hij zegt: „Opdat Hij u verootmoedigde, om u te verzoeken, om te weten wat in uw hart was, of gij Zijn geboden zoudt houden of niet". En in hfdst. 13:3 luidt het: „Want de Heere uw God verzoekt ulieden, om te weten, of gij de Heere uw God liefhebt, met uw ganse hart en met uw ganse ziel". Zo loutert en keurt God de ziel in de smeltkroes van ellende, zoals Jesaja het uitdrukt; en zo zijn Zijn bezoekingen beproevingen.

Joh. Hoornbeeck.
      („Geestelijke Verlatingen").

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Beproeving

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken