Bekijk het origineel

door gen. maj. b.d. dr. M. W. J. M. Broekmeyer

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

door gen. maj. b.d. dr. M. W. J. M. Broekmeyer

2 minuten leestijd

werden door de oefening naar Duitsland gebracht. Echter de realHeit is, dat in tijd van oorlog er geen sprake is van een rustig transporteren van de tanks naar het front. Daarvoor zijn er te weinig flatcars, d.w.z. epoorwegwagens, waarop tanks over lange afstand kunnen worden vervoerd. Door de strijd zal dan het vervoer niet zo gesmeerd gaan, immers dan moeten we rekenen met luchtaanvallen en vluchtelingen. De tanks zullen dan niet Bp tijd zijn.

AFTANDS
Ons legerkorps zal door de Sowjetvliegtuigen worden aangevallen. We hebben in Duitsland de N-'ke- en Hawk-gordel — geleide anti-luchtdoelwapens — doch deze wapens zijn langzamerhand verouderd en moeten hoognodig worden vernieuwd. Minister Vredeling en staatssecretaris Stemerding denken niet aan vervanging. De luchtverdedigingsjagers van het type Starfighter zijn aan vervang'ng toe, ja zij zouden zelfs al op dit moment vervangen moeten zijn. Een toestel verloor tijdens een vlucht zijn landingsgestel terwijl er in de beplating voortdurend scheuren komen. Ze worden opgelapt, doch een minister, die de vliegers met dit onbetrouwbaarder wordende vliegende materieel laat vliegen. Is moreel verantwoordelijk voor de doden die zullen vallen. In de moderne oorlog is de luchtverdediging een essentiële zaak. Volgens de Military Balance 1973-1974 gegeven cijfers, die over de gehele wereld als hoogst betrouwbaar worden beschouwd, heeft de NATO slechts 1720 taktische vliegtuigen (Frankrijk inbegrepen), terwijl rte Warschaupact-landerr er 2770 hebben, dus een schrikbarend overw'cht. Nemen we de cijfers van de luchtverdedigingsjagers, dan blijkt dat de Sowjet-Unie er met de satellieten 2100 hebben en NATO slechts 350. Minister Vredeling wil maar niet besluiten oih het legerkorps moderne luchtafweermiddelen te geven.

ONBESCHERMD
Dit houdt in dat ons legerkorps een gemakkelijk doel wordt voor de Sowjet-luchtstrijdkrachten. WUlens en wetens accepteert dus het kabinetDen Uyl, dait onze militairen bij een onverhoopt conflict praktisch onbeschermd zijn tegen vijandelijke luchtaanvallen en dat de verliezen ontzettend zullen zijn, doch ook dat er dan van verdediging nauwelijks meer sprake zal zijn. Het voertuigenpark 'S in een aftandse staat. Vele van deze voertuigen zijn 20 tot 25 jaar oud. Welk bedrijf zou zijn wagenpark betrouwbaar durven noemen met wagens van deze ouderdom. Sr zullen nieuwe vrachtwagens

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

door gen. maj. b.d. dr. M. W. J. M. Broekmeyer

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken