Bekijk het origineel

Minister Van der Stoel voor de VN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Minister Van der Stoel voor de VN

3 minuten leestijd

NEW YORK — De Nederlandse regering geeft aan de versterking van de vrede de hoogste prioriteit. Dit heeft minister Van der Stoel (buitenlandse zaken) gisteren gezegd in zijn eerste toespraak voor de Verenigde Naties in New York. „In het Nederlandse buitenlandse beleid staat thans een actieve vredespolitiek centraal", zo zei de minisier. Vredespolitiek betekent volgens hem ook stabiliseringspoliiiek". Daarom is Nederland thans lid van de NAVO". De minister wees er op dal er echter aanpassingen en verbeteringen nodig zijn. „Er is kennelijk een proces van erosie ontstaan in de Atlantische verhoudingen". Hij zei dat Nederland de volgende voorstellen aan zijn Atlantische partners had voorgelegd • uitdrukkelijk moet worden bevestigd dat de leden van het bondgenootschap de rechten en vrijheden van de mens garanderen; # het lot van de arme landen moet tot een voorname zorg van de Atlantische bondgenoten worden verklaard; <• van nu af moet de bevordering van 'de ontspanning in het centrum van de Atlantische inspanningen worde geplaatst. Volges de minister heeft de Europese Economische Gemeenschap (EEG) voor het ogenblik zijn geografische vormgeving wel ongeveer bereikt. Hij wees op het beleid van de EEG met betrekking tot de landen van de „Derde Wereld", die in staat moeten worden gesteld de ellende, achterstelling en economische discriminatie te boven te komen. Indien men — zoals Nederland wil — een nieuwe grondslag wil leggen voor een duurzame vrede. Het vraagstuk van zuidelijk Afrika zag minister Van der Stoel als een gevaar voor de vrede. Hij wees erop dat Nederland daarom ook via de bevrijdingsbewegingen humanitaire hulp zal geven aan de bevolking in de koloniale gebieden in zuidelijk Afrika. De minister sprak ook zijn diepe verslagenheid uit over de dood van de Chileense president Allende, „die de eerbied en bewondering had gewonnen van velen \n alle delen van de wereld".

We hebben in de pers een flink aantal lovende uitspraken gelezen over de NATO-oefening Big Ferro. Ondanks de lange haren en het onverzorgde uiterlijk van het gros van onze dienstplichtigen blijken zij toch op uitstekende wijze hun werk te hebben gedaan. Ondanks de gestadige ondermijning van de discipline door de VVDM, welke laatste natuurlijk toch weer moesten proberen om de stemming bij deze oefening te verpesten, werkle een ieder mede n/ta de oefening te laten slagen. Er waren wel klachten over de minder goede wijze, waarop de jongens hun wapens onderhielden, terwijl men juist in tijd van oorlog zo op dat wapen moet kunnen vertrouwen. Door het steeds verder dalende bedrag dat voor defensie wordt u'tgetrokken, is er ook steeds minder geld beschikbaar voor de exploitatiekosten, d.w.z. voor oefeningen, voor schieten met scherp, voor onderhoudskosten enz. De exploitatiekosten worden elk jaar belangrijk hoger, doch ook de personeelskosten stijgen elk jaar enorm. Het gevolg is, dat er nauwelijks geld over blijft voor de vervanging van materieel en aanschaffing van n'euw materieel.

TEGENSTELLING
Kunnen we dus gematigd tevreden zijn over de inzet en het moreel van de dienstplichtigen, de materiële zorgen zijn ontstellend groot. Ons legerkorps heeft heel hard nieuwe wapens nodig. In de eerste plaats moet de Honest John worden vervangen door een wapen dat vijandelijke grotere troepenconcentraties kan bestoken. Wanneer men de uitrusting van de Sowjetstr'jdkrachten ziet, dan is het onbegrijpelijk dat minister Vredeling nog steeds de noodzaak van deze vervanging niet inziet. De Leopard-tank is een uitstekend wapen, doch het is niet aanvaardbaar, dat nog steeds een gehele brigade het moet doen met de verouderde Centuriontank. De tanks van de Big Feri'o-eenheöen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Minister Van der Stoel voor de VN

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken