Bekijk het origineel

Kamper Hoge schooldag in teken van nieuwbouw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kamper Hoge schooldag in teken van nieuwbouw

13.000 Vrijgem. Gereformeerden op de been

4 minuten leestijd

De jaarlijkse Hogeschooldag van de Vrijgemaakte Gereformeerde Kerken in Kampen heeft woensdag een dertienduizend mensen op de been gebracht, die in zes gebouwen en tenten luisterden naar in totaal 20 sprekers, waaronder hoogleraren en een aantal predikanten. Kenmerkend voor deze dag was een grote dankbaarheid met deze theologische opleiding voor de Geref. Vrijgem. Kerken, die in totaal een 88.900 zielen omvatten. Tot grote vreugde kon worden medegedeeld ,dat van Gedeputeerde Staten van Overijssel de toestemming was ontvangen om met de bouwplannen voor uitbreiding van de Theologische Hogeschool een begin te maken. Dit betekende meteen het sein voor de start van een financiële actie, die zes ton moet opleveren.

Het aantal studenten blijkt nog steeds te stijgen. Volgens het statistisch overzicht in het jaarboekje 1973 zijn er momenteel 268 kerken met 153 dienstdoende predikanten. Bij de aanmelding voor de studie meldden zich thans 18 studenten voor de propadeuse en 3 voor de opleiding. Het getal is daarmee groter dan sinds de vrijmaking. Traditioneel werd ook tijdens deze dag veel muziek gemaakt. Staasbeiaardier L. van den Eijk bespeelde gedurende twee uren het stadscarillon en o.a. organisten J .G .van der Hoeven op het nieuwe orgel van de aula van de Hogeschool en W. H. Zwart in de Bovenkerk en de Eudokiakerk gaven orgelrecitals ten gehore. Ds. M. Brandes uit Hengelo vroeg zich af, wat de betekenis was van deze hogeschooldag in het kader van het wereldgebeuren. Temidden van de golven van zonde en ongerechtigheid beheerst echter Christus het terrein dezer wereld. Er rijpt een oogst voor Hem: in prediking, zending en evangelisatie. Ds. J. F. Heij uit Amersfoort ging nader in op contra-argumenten van de Vrijgemaakte- buiten-verbandse hoogleraar prof. C. Veenhof, die een geest van hoogmoed en zelfgenoegzaamheid had geconstateerd bij de Vrijgemaakten-binnen-het-verband. Ds. Heij zei, dat als we gaan naar de kerk, daar waar de Heere ons roept, zulks geen hoogmoed is, maar ootmoed. Ds. Heij vond, dat er uiteraard ook buiten de Vrijgemaakte Kerken ware Christ-gelovigen zijn, maar zou graag zien dat zij gehoorzaam zouden zijn aan de ordinantiën des Heeren en met de Vrijgemaakten in enigheid des waren geloofs zouden belijden.
Ds. J. Kok uit Amersfoort vermeldde, dat het allemaal zo nietig begon met de hogeschool maar de plant rees omhoog en thans staat er een boom. Niet wij, aldus ds. Kok, gaven de wasdom. Wij zaaiden, maar gingen toen slapen, zaken doen en ruzietjes maken, maar God werkte. Het gebeurde vol-automatisch: zonder ons. Ds. P. Lok uit Kampen sprak over het smalle pad der theologen: vele gevaren dreigen. Niet zonder oorzaak vroegen de apostelen meer dan eens: broeders: bidt voor ons. Dat is een verzoek geboren uit de nood.
Zo belichtten talrijke sprekers tal van aspecten rondom de hogeschool. Drs. W. G. de Vries uit Groningen sprak over een „Uitverkoren vrouwe", ds. N. Bruin uit Groningen over „De zorg voor ons instrumentarium", ds. G. Hagens over „Wat zeker blijven moet", ds. H. D. van Herksen over „Bouwen en bewaren" en ds. J. ten Hore over „Het licht op de kandelaar", om slechts enkele sprekers te noemen.

66 BUSSEN
De 13.000 bezoekers van deze dag waren volgens politie-opgave met 66 bussen en 2000 personenauto's opgekomen, ongeveer evenveel als vorig jaar. Het is daarmee de op een na grootste toogdag in protestants Nederland; de bijeenkomst van de Geref. Zendingsbond in het Rijssenburgse Bos in Driebergen trekt ongeveer 15.000 mensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kamper Hoge schooldag in teken van nieuwbouw

Bekijk de hele uitgave van donderdag 27 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken