Bekijk het origineel

Opvallende verschuiving van de regengebieden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opvallende verschuiving van de regengebieden

2 minuten leestijd

Het feit dat de natte moesson in grote delen van India al verscheidene jaren achtereen weinig of geen voldoende regen brengt, |s een duidelijke illustratie van de veranderingen in het weerpatroon. Opmerkelijk daarbij is, dat de regenval in het noordelijk halfrond afneemt. Derek Winstanley, een Engelse weerkundige, analyseerde deze ontwikkelingen, vooral met het oog op Noord-Afrika, het Midden-Oogten en India.

de weerkundigen maar ingewikkeld en doet menige „voorspelling" mislukken.

Eerst echter in 1970 zou een bekende weerkundige de aandacht vestigen op de grote wijzigingen die in de jaren '60 in de natuur plaats hadden. In het gezaghebbende blad: „The Weather", schreef dr. A. H. Perry: „Men zou de zestiger jaren _als de eerste jaren kunnen aanduiden waarin de klimatologen ervan overtuigd raakten, dat het klimaat boven grote delen van het noordelijke halfrond een reactie ondervond van de zachte weertypen in de eerste helft van de twintigste eeuw".

Verder merkte hij op, dat de zeer stren- , ge winter van 1963 in grote delen van Europa, de grote uitzonderlijke ijsbergen in de noordelijke Poolzee en het minder voorkomen van westelijke winden,... de nieest opzienbarende voorboden voor een strenger weertype zijn.

Een andere aanwijzing dat in de tweede helft van 1900 een kouder weertype te verwachten is, is de grote overstroming in Noord-Afrika in september 1969. Zulke overstromingen veroorzaken niet alleen grote directe schade en ingrijpende ontberingen, maar de indirecte gevolgen zijn meestal nog "veel groter. Schadelijke insecten en epidemieën verstoren ook het gozondheidspatroon van landen en volken.

Onderzoekingen maar zulke overstromingen, die het gevolg zijn van plotseling optredende overvloedige regenval, hebben Maar wat waren de oorzaken?

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Opvallende verschuiving van de regengebieden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken