Bekijk het origineel

^gegevens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

^gegevens

2 minuten leestijd

Want wat gebeurt er? Al jaren blijkt dat er tegenover vroeger op de zeeën van het zuidelijk halfrond veel meer regen valt dan op de dichtbevolkte landmassa's op het noordelijk halfrond.

Derek Wistanley bestudeerde gedurende vijf jaar in tropische en subtropische gebieden het weerpatroon. Maar de patronen, die hij ontdekte, hadden de weerkundigen in 1930 ook al vastgesteld. Toentertijd signaleerde men reeds een verschuiving naar het zuiden van de verschillende klimatologische zones, maar deze verschuiving werd pas van belang in 1960, toen bleek dat er een ommekeer plaats had in het algemeen heersende weerpatroon in de gehele wereld.

Om deze veranderingen te begrijpen is het allereerst nodig een inzicht te hebben

Het ene basisgegeven is het bestaan van temperatuursverschillen op de • aafde. 'Aan, de evenaar is het warmer dai| aan de polen, zodat aan de evenaar de lucht opstijgt en aan de polen als het ware weer neervalt, waarna deze lucht als wind over het aardoppervlakte in een convectiepatroon naar de evenaar terugkeert.

Een ander convectiepatroon is de draaiing van de aarde. Daardoor hebben de winden de neiging om van oost naar west te waaien, waarbij we overigens moeten bedenken, dat de aarde a.h.w. zich geheel in een gasachtige atmosfeer bevindt.

Deze twee basisgegevens veroorzaken tezamen het verschijnsel van de spiraalwinden, typhonen en cyclonen, die voor bepaalde gebieden op de aarde zo kenmerkend zijn. Het voorspellen van het ontstaan van deze stormen, zou als de aarde geheel glad was, een gemakkelijk zaak zijn. Nu is daar geen sprake van. Het mengelmoes van landschappen, bergen en bossen, zeeën en meren maakt de taak van

Dit afdrijven van de regenwolken wordt weer veroorzaakt door lage plaatselijke zuidelijke winden, die de moesson belemmeren door te breken. De circulatie van deze lage plaatselijke winden heeft weer te maken met de circulatiepatronen in de bovenste atmosfeerlagen, die nog altijd worden beschouwd als de sleutels voor het klimaat op aarde.

De circulatiepatronen in de bovenste atmosfeer verschuiven zich naar het,zuiden. Maar waarom? Dat heeft nog niemand kunnen ontdekken! Maar wel krijgen we steeds meer met de gevolgen te maken, die deze verschuivingen medebrengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

^gegevens

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken