Bekijk het origineel

LITER MELK EEN CT. GOEDKOPER

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

LITER MELK EEN CT. GOEDKOPER

3 minuten leestijd

De prijs voor consumptiemelk zal per 1 oktober met 1 cent worden verlaagd tot 71 cent per liter. Dit is het resultaat van vele dagen moeizaam onderhandelen tussen de ministers van Economische zaken en Landbouw en Visserij enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds. De prijsverlaging geldt voor volle melk, karnemelk, yoghurt en vla in de literverpakkingen .Kleinere hoeveelheden blijven even duur. De consumptiemelk wordt op deze manier 0,6 cent per liter goedkoper.

De melkindustrie legt zich slechts node neer bij dit akkoord. Volges drs. G. Timmer, voorzitter van het Economisch overlegorgaan consumptiemelk, werd toegegeven om een prijzenbeschikking voor melk te voorkomen. Volgens de voorzitter van de grootste derland de CMC, de heer A. van Leeuwen, was het een kiezen uit twee kwade: „We komen bij een prijsverlaging wel te kort, maar de mogelijkheid tot een gesprek blijft beslaan. Volgens drs. Timmer heeft de minister toegezegd, dat de melksector later compensatie zou krijgen voor het nu geleden verlies van ƒ 12 miljoen.

METHODE
Drs. Timmer zei, dat het bedrijfsleven reeds begin augustus volgens de geldende normen bij het ministerie had gevraagd een prijsverhoging van 3 cent in te mogen voeren. In plaats daarvan werd men geconfronteerd met de eis van de minister van economische zaken de prijs te verlagen met 2 cent nu en nog eens 2 cent volgend voorjaar. Het bedrijfsleven toonde zich bijzonder verbolgen over de wijze waarop men in de gesprekken in Den Haag geheel onvoorbereid voor een beslissing werd gesteld. Drs. Timmer, eveneens directeur van de CMC: „de tot nu toe gevolgde methoden werden door de nieuwe minister over boord gezet". Doordat het kabinet bij de revaluatie van de gulden al een prijsverlaging voor melkartikelen had beloofd, was er geen weg meer terug. Volgens de voorzitter van het overlegorgaan Timmer is de minister oprecht in zijn garanties aan de melkhandel en de boeren, maar blijven er "politieke twijfels" bestaan. Het bedrijfsleven stelt als eis, de compensatie-garantie voor de aderlating zwart op wit vast te leggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

LITER MELK EEN CT. GOEDKOPER

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken