Bekijk het origineel

Brieven van Soekarno slecht ontvangen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Brieven van Soekarno slecht ontvangen

3 minuten leestijd

PAKIJS, vrijdag — Mevrouw Ratna Dewi Soekarno heeft donderdag gezegd dat zij pijnlijk getroffen is door de redactionele commentaren die in een aantal Nederlandse kranten verschenen na publicatie van brieven die de vroegere Indonesische president haar had gestuurd en die van betrekking waren op de omstandigheden van de opstand van 1965.

Zij verklaarde dat volgens sommige commentaren deze brieven in het geheel niets met dit onderwerp uitstaande hebben, terwijl zij er zelf juist de nadruk op had gelegd dat de brieven het „definitieve en onweerlegbare bewijs" vormen voor het feit dat Soekarno niets afwist van de arrestatie eii de moord op zes generaals. In andere artikelen was gezegd dat Soekarno waarschijnlijk had gelogen toen hij op 3 oktober zei dat hij niet wist wat er met generaal Yani, de chefstaf van het leger, was gebeurd, terwijl op 1 oktober algemeen bekend was dat hij samen met de andere generaals was gedood.

„Dat is onzin", aldus de weduwe van de vroegere Indonesische president. „Ik was op de avond van de eerste oktober bij de president op de luchthaven Halim en op dat moment wist de president alleen maar dat er een conflict binnen het leger bestond en dat twee generaals waren gedood en dat anderen in arrest genomen waren voor een verhoor over een staatsgreep die zij tegen de wettige regering hadden beraamd". Mevrouw Soekarno zei dat zij behoorde tot degenen die eerst dachten dat de communistische partij voor de mislukte staatsgreep verantwoordelijk was, maar dat zij na het latere onderzoek van mening was veranderd.

Mevrouw Soekarno zei dat generaal Nasution haar, door bemiddeling van zijn vrouw, tijdens de gebeurtenis.sen van oktober 1965 een brief had gestuurd, waarin hij bevestigde dat het leger een aantal brieven van de secretaris-generaal van de Indonesische communistische partij (PKI), aan president Soekarno had onderschept. In deze brieven, die vanuit centraal Java waren gestuurd, trachtte Aidit de president ervan te overtuigen dat de PKI niet bij de gebeurtenissen van 30 september was betrokken.

Deze brieven hebben Soekarno nooit bereikt, maar doen wel de vraag rijzen waarom Aidit zoveel moeite deed om de president ervan te overtuigen dat de PKI niets met de opstand te maken had, als Soekarno de opstand van de 30ste september samen met de PKI had beraamd, zoals bijvoorbeeld de Nederlander Dake beweert in zijn jongste boek „in de geest van de rode Banteng". Mevrouw Soekarno voegde eraan toe dat de meeste informatie over de staatsgreep afkomstig is van het huidige regime in Indonesië en daarom hoogst twijfelachtig is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Brieven van Soekarno slecht ontvangen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken