Bekijk het origineel

Duitse burgers soms negatief over onze ^^fongens bij BIG FERRO

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Duitse burgers soms negatief over onze ^^fongens bij BIG FERRO

3 minuten leestijd

Uit de rapporten, die de staf van het 1ste legerkorps samenstelt, zal moeten blijken, of het systeem van vrije oefening, dat thans voor de eerste maal is toegepast, geheel, dus ook bij oefeningen van veel geringere omvang, kan worden doorgevoerd. Het is natuurlijk waar, dat de „vrije oefening" meer overeenkomt met de werkelijkheid. Immers in oorlogstijd moeten commandanten van legeronderdelen dikwijls zelfstandig handelen zonder orders van hogerhand af te wachten. Ook dan worden er foutieive beslissingen genomen, evenals wel het geval is geweest bij , BIG FERRO, hoewel dieze veelal aan onze waarnemingen waren onttrokken, evenals dit het geval zal zijn geweest bij de talrijke bezoekers.

Volledige inzet

De Jof, die door dezen, onder wie ZKH , Prins Bernhard, minister Vredeling, Ka'. merleden, militaire attache's aan de troepen is toegezwaaid, is zeker verdiend. Wij hebben bij ons bezoek gedurende enkele dagen kunnen waarnemen, dat de militai-' ren zich voor deze oefening hebbeft: inge^ ' zet, zonder tegenzin, zonder mopperen. Bij' de bezoeken, die wij aan tal van onderdelen te velde hebben gebracht, hebben wij geen wanklank van enige betekenis gehoord. Ja, hier en daar heeft men weleens lang op eten moeten wachten, maar ach, zouden ze thuis ook nooit mopperen wanneer het begin van de maaltijd naar een later tijdstip wordt versohoven door mis|- schien een kleinigheid? Nee, dat soort ge

jf
over door de VVDM wordt „gerapporteerd". Ja, die WDM, ach wij hebben zo de indruk, nadat wij ons oor goed te luisteren hebben gelegd bij de manschappen, die aan BIG FERRO hebben deelgenomen, dat deze vereniging niet zoveel te betekenen heeft; Zeker, het hoofdbestuur zet vaak een grote mond op en dat vindt gehoor, tot zelfs bij die miniister toe. Maar de negatieve geluiden over het leger, welke wij van die kant beluisteren, willen er bij ons niet in.

Op onze vraag aan de „jongens" hoe ze dachten over de WDM, kregen wij veelal het antwoord; „Ach, dat ze bestaat zal misschien wel goed zijn, maar het hoofdbestuur blaast hoog van de toren. Aan een geval hangt het de algehele toestand van het leger op en dat gaat ons beslist veel te ver".

Dat men zelfs bij een onderdeel de hoofdbestuursleden van de WDM, die er waren, duidelijk te verstaan heeft gegeven, dat ze maar beter konden weggaan, zegt genoeg. Toen de jongens hoorden, dat - de „heren" — nota bene als dienstplichtigai gekleed In burger — liever in een hotel sliei>en, was de boot Avel góéd aan! Geef ons dan maar de „tegenhangers" van de WDM, die zich — in uniform — kwamen melden en voorkeur gaven om bij hun „kornuiten" in het veld te slapen.

Alles bij elkaar genomen, menen wij dat de WDM behoorlijk is „afgegaan" bij de BIG FERRO. Wellicht kan minister Vrede

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Duitse burgers soms negatief over onze ^^fongens bij BIG FERRO

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken