Bekijk het origineel

Trouw

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Trouw

3 minuten leestijd

De aangekondigde fusieplannen van Trouw en de Perscombinatie hebben wel de nodige opschudding teweeg gebracht. Alhoewel een redactionele samenwerking tussen Trouw en de bladen van de Perscombinatie door de directie van de Christelijke Pers meteen werd uitgesloten, bleek men daar bij de Perscombinatie anders over te denken. En de journalislen hebben al te vaak gezien, dat het van een technisch-administratieve samenwerking tot een redactionele samenwerking kwam, om niet bijzonder op hun hoede te zijn. Redactioneel gezien past Trouw niet slecht bij de bladen van de Perscombinatie. Het AR-kamerlid Schakel kan nu wel spreken van het reformatorische Trouw, tegenover de rooms-katholieke Volkskrant en het socialistische Parool, maar dit zijn meer etiketten uit het verleden, dan dat ze de huidige situatie dekken. Alle drie deze bladen zijn duidelijk exponenten van de moderne „progressieve" richting. Zeker bij De Volkskrant is van de confessionele achtergrond niet veel meer overgebleven. Vooral bij de linkse intellectuelen is deze krant thans zeer in trek. Het Parool is de laatste jaren in Amsterdam in een scherpe concurrentie strijd gewikkeld met Het Nieuws van de Dag en dat is in de redactionele formule van het blad ook wel te merken. Trouw is mede door de inbreng van het Kwartet nog wel duidelijk confessioneel gericht, maar dan de kant uit van de Wereldraad van Kerken. Waar De Rotterdammer nog als ondertitel voert „Christelijk Dagblad voor Nederland", ontbreekt een dergelijke aanduiding bij Trouw bewust. De argeloze, lezer zou welhaast tot de conclusie komen dat het christelijke van de Rotterdammer dan kennelijjk in de regionale pagina's zit, want voor het overige zijn beide bladen inmers gelijk. In politiek opzicht liggen de sympathieën van Trouw wel het meest bij de christen-radicalen en aanverwante groepen, deels binnen en deels builen de christen-democratische partijen. Naast factoren als de relatief hoge bezorgkosten en de slechte positie op de advertentiemarkt, is de positie van Trouw ook zwak omdat er van een principiële binding tussen krant en abonnees weinig sprake meer is. De keuze voor Trouw is bij de meeste abonnees geen principiële keuze. Vandaar dat de weg van de bezuiniging, waardoor men met een kleinere krant zou moeten uitkomen voor Trouw afgesneden is. Een groot aantal abonnees zou dan immers naar een andere krant overstappen. Opgaan in de perscombinatie bleef daarom als enig alternatief over.
Dit alles geeft ons te meer reden om dankbaar te zijn over het bestaan van onze eigen krant. Velen hielden het voor onmogelijk om met een eigen krant uit te komen. Als we nu nog zouden moeten starten, zouden die stemmen nog veel sterker klinken, nu eerst de Kwartetbladen als zelfstandige bladen verdwenen zijn en thans de hele combinatie Trouw/Kwartet in grote moeilijkheden verkeert. Thans mogen wij echter al twee en een half jaar lang ons eigen RD uitgeven. Bescheiden van opzet weliswaar, met minder pagina's dan de andere dagbladen. Maar toch een krant waarin in alle gebrek getracht wordt een reformatorisch geluid te geven. Een krant, waar Gods Woord en niet de tijdgeest het uitgangspunt is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Trouw

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken