Bekijk het origineel

DOMINEE IN UNIFORM: BURGER IN NOODVERPAKKING

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

DOMINEE IN UNIFORM: BURGER IN NOODVERPAKKING

2 minuten leestijd

Zodra de soldaten je de eerste keer de beste ontmoeten, stellen ze al die vraag: „Wat moet u eigenlijk in dat uniform? is dat nou nodig? waarom bent u niet in burger?" En ds je dan zou vragen wat ze eigenlijk bedoelen, en wat ze dan precies niet aanstaat, dan wijzen ze op je rangonderscheidingstekens, van kapitein of majoor, dat vinden ze maar gek, net of je een officier bent, zeggen ze, en er wijst ook wel eens een knaap die wat verder doordenkt naar je mouw, waar die Nederlandse leeuw • op prijkt, oranje en wel, met die twee woordjes „Je maintiendrai" en dan vraagt-ie: „ik zal handhaven" betekent dat toch? Maar ik dacht dat u niet zozeer het leger zou handhaven maar dat u als dominee de Bijbel zou handhaven, en de eer van God, is dat niet wat anders?"

En dat is dan één van de (overigens weinige) overeenkomsten tussen je werk „in de gemeente" en je werk in een kazerne, dat je altijd achtervolgd en lichtelijk geplaagd wordt met vragen en opmerkingen over je kleding. Dat is blijkbaar nooit of te nimmer goed.

Wat moet een dominee eigenlijk aantrekken? En wie maakt dat (voor hem) uit? Zijn vrouw? Zijn kerkeraad? Zijn overheid? Vertel het maar. Zijn er bijbelse aanwijzingen te vinden? Wat zal het wezen: witte toga of zwarte toga? Toga voetvrij of toga op kniehoogte? Die vragen worden je toch alleen maar bij de kleermaker gesteld!

Helemaal geen toga, omdat het geen ambtsgewaad is maar oorspronkelijk alleen maar academiedradit? Zwart pak of jacquet? Grijze dias of zwarte das? Door de week iets anders of altijd in het zwart? Wanneer is het ooit goed? gens als je nagaat dat dit de man is die het David na moet zeggen: „Ik zal tienduizenden niet vrezen"... die mens in burger de poort passeert, is hij niet verplicht die groet te brengen. Maar of een dominee geaccepteerd moet worden via zijn rang, dat is op zichzelf een vraag..

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

DOMINEE IN UNIFORM: BURGER IN NOODVERPAKKING

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 september 1973

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken